Политика

Докъде се докараха: ГЕРБ и ПП-ДБ измислили и ротационен премиер с втория мандат

Докъде се докараха: ГЕРБ и ПП-ДБ измислили и ротационен премиер с втория мандат

large_65099b683602b307d3582ff6cc095fb2

 

Излъчените от ГЕРб-СДС и ПП-ДБ кандидати за премиер акад.Николай Денков и Мария Габриел да се сменят на поста на ротационен принцип за шест месеца. И това да стане с втория мандат. 

 

 

 

За това са се договорили лидерите на двете формации  Бойко Борисов и Кирил Петков, Христо Иванов, които провели интензивни разговори в последните два дни, съобщава “Капитал”.

 

 

 

Такова чудо досега не е имало в българската политика. „След глупостта „ротационен председеател на парламента“ в момента се ражда архиглупостта „ротационен премиер“. Нормалността се отдалечава от българската политика и държава с „голяма ротационна скорост“. Жалко!“, написа във Фейсбук евродепутатът Александър Йорданов.

Ако искат могат и да се женят на ротационен принцип – присмя им се Татяна Дончева в ефира на Нова тв.

 

 

 

Въпреки заявената от ДПС и ИТН подкрепа за правителство лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да води паралелни разговори както с двете формации, така и с коалицията ПП-ДБ за евентуално сформиране на мнозинство с втория мандат.

 

 

 

По информация на Епицентър.бг двете страни са се договорили в първите шест месеца акад. Денков от ПП да е премиер, а Мария Габриел от ГЕРБ – вице и външен министър. След това Габриел става премиер, а акад. Денков – вице и външен министър. Не е ясно какво ще стане с министрите, но ротацията няма да засегне Асен Василев, който и в двата варианта ще финансов министър, уверяват от преговорния екип.

 

 

 

Съставянето на такова правителство на ротация ще съвпадне със смяната на шефа на парламента, когато на първия стол в държавата  ще Никола Минчев. В първите шест месеца, когато ще управлява ПП, ще бъдат овладени и всички онези 80 свободни ръководни места в различни агенции и важни структури за фунционирането на държавата. Така при спечелени избори фактически ГЕРБ ще предаде властта на ПП-ДБ.

 

 

 

 

Този подход за председателство на ротационен принцип беше възприет и при избора на председател на Народното събрание и благодарение на тази договорка на поста беше избран Росен Желязков от ГЕРБ, който ще оглавява парламента три месеца, след което ще бъде заменен от Никола Минчев от ПП.

 

 

 

 

На този етап не е ясно дали тази договорка е окончателна и ако е, какъв ход ще предприеме Борисов в понеделник, когато номинираната за премиер Мария Габриел трябва да върне на президента папката с мандата. Ако в оставащото време до 15 ч. в понеделник ГЕРБ и ПП-ДБ се разберат за сформиране на правителство с втория мандат, твърде вероятно е Габриел да върне на Румен Радев празна папка без структура и състав на кабинет, което ще означава, че мандатът не е изпълнен и държавният глава ще трябва да връчи втория мандат на акад. Николай Денков.

 

 

 

В неделя обаче различни представители на ГЕРБ уверено твърдяха, че в понеделник Габриел ще предложи състав на правителство, както и че в него ще има и представители на другите две партии, с които до последно номинираната за премиер разговаря в парламента за подкрепа – ДПС и ИТН, и които вече заявиха, че ще застанат зад излъчено от ГЕРБ правителство.

 

 

 

Бойко Борисов не таял особени надежди, че правителството на „Габриел“ ще мине. Не го устройвал и вариантът за „пет златни пръста“, които да крепят мнозинството, нито за „деветима отсъстващи“.

 

 
Иначе Мария Габриел залага на Гроздан Караджов (вицепремиер, транспорт) и Пламен Данаилов (енергетика) от ИТН. Искра Михайлова (околна среда и води) и Илхан Кючюк ще представляват ДПС. За финансите е гласена Маринела Петрова от проекто-кабинета „Габровски“, за МВР – Благородна Макева – Найденова, пак от листата „Габровски“, написа ПИК.

 

 

 

За да мине проектокабинет на Габриел, е необходимо той да получи минимум 121 гласа, което означава, че трябва или петима депутати от останалите политически сили извън ГЕРБ, ДПС и ИТН да гласуват за него, или от пленарната зала да отсъстват девет народни представители, които да намалят кворума и правителството на мине със 116 гласа.

 

 

 

По неофициална информация, ако все пак Габриел върне в понеделник папката на президента със структура и състав на кабинет, то най-вероятно той ще бъде гласуван във вторник сутринта.

 

 

 

Преди това обаче утре главният прокурор Иван Гешев ще даде показания пред прокурор по сигнала срещу него от Борислав Сарафов.  Гешев обещава разкрития, които ще разтърсят държавата.

 

 

 

Обсъжда се и вариантът за кабинет с ротационен премиер. „Аз съм сигурен, че се обсъждат всички варианти, като не съм чул някоя от партиите да е изневерила на някои от предварително дадените си заявки „червени линии” за това с кой мандат, по какъв начин не би могла или кой би могъл да бъде премиер„. Това заяви в ефира на NOVA председателят на Народното събрание Росен Желязков.

 

 

Темата за ротация е една от нестандартните, от които сякаш имаме нужда, за да излезем от омагьосания кръг. дали това е възможен вариант – ще се разбере„, допълни той.

 

 

 

 

Би било неестествено да кажа, че не знам какво съдържа папката с проектокабинета на Мария Габриел, която тя ще върне на президента в понеделник. Знам, но не е моментът да го съобщя. При всяко положение заявката, която е дадена с номинацията на Мария Габриел и представените от нея приоритети – е ясно, че проектокабинетът носи същото послание. Това е ориентиран към Европа и европейските ценности и послания кабинет, както и справяне с предизвикателствата в страната. Знам които са основните лица в този списък„, подчерта той.

Той подчерта, че лицата в списъка на Мария Габриел са неполитически натоварени хора, с висока експертиза и с необходимите ценности и добродетели, които отправят ясно послание на очакванията, както на обществото, така и на политическите партньори.

 

 

Желязков обаче категорично отказа да назове колко ще са министрите посочени от ГЕРБ, ДПС и ИТН. „Има представители, посочени от ДПС и ИТН. Те са малко. От 0 до 5 е техният брой. Ако вземем предвид някои особености на тези кандидатури, едната политическа сила има лек превес. Но при нечетните числа винаги е така – един има превес. Особеността е желанието за европейско бъдеще”, подчерта той.

 

 

 

На въпрос ще успее ли този проектокабинет да спечели недостигащите пет глава в пленарна зала той отговори: „Ние много ясно заявихме, че няма да търсим гласове по отделно. Така както беше в 48-ото НС. Не търсим и някаква аритметика под формата на неприсъствие, неучастване в гласуване, нито на съвестта на хора, размислили през последните дни. Това не би било чисто политическо решение. Разчитаме на две неща. Първо – разчитаме на политическата подкрепа, която ни е дадена към настоящия момент. Нашата амбиция е да реализираме мандат и то в името на това България да има редовно правителство. Защото нови избори – за шести или за седми път, ще крушират изобщо разбирането в България, че парламентарната демокрация функционира”.

 

 

 

Желязков подчерта, че в тази политическа аритметика има два варианта. „Единият е до понеделник да не съумеем да получим ясни послания от партиите, които участват във взимането на решения, за това, че не биха подкрепили кабинет с първия мандат. Другия вариант е – да се случи това, което стана с проекокабинета на професор Габровски. Това са двата варианта. Но сме длъжни, като първа политическа сила, да внесем и ще внесем проектокабинет”.

 

 

 

По повод завъртялата се в медийното пространство информация, че в рамките на неделния ден да се водили разговори между лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов Желязков бе категоричен, че такива срещи са се „водили вчера, водят се днес, ще се водят и утре”. „Това са съвсем естествени политически консултации”.

 

Нова, Дунав мост

Политика

More in Политика

ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024
big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024