СВЯТ

Забранено! САЩ не разрешават украински пилоти да се обучават на F-16 в Европа

Забранено! САЩ не разрешават украински пилоти да се обучават на F-16 в Европа

 

zabraneno-sasht-ne-razreshavat-ukrainski-piloti-da-se-obuchavat-na-f-16-v-evropa-1

 

 

Съединените щати не позволяват на украинските пилоти да се обучават на изтребители F-16 в Европа въпреки готовността на няколко страни да провеждат такова обучение, съобщава в. „Ню Йорк Таймс“.

Анонимен украински служител уточнява, че без разрешение от страна на САЩ украинските пилоти могат единствено да се запознаят с техническия език и да провеждат тактически учения. Тестовите полети на F-16 обаче са невъзможни.

 

Изданието отбелязва, че администрацията на президента Джо Байдън, която трябва да одобри трансфера на всеки произведен в Америка самолет, все още не е убедена, че Украйна се нуждае от скъпоструващите изтребители.

Високопоставен американски служител заяви, че Белият дом се противопоставя на доставките на F-16 за Киев, защото изтребителят е твърде скъп. В резултат на това твърде голяма част от бюджета за подкрепа на Украйна може да бъде изразходена за изпращането на самолетите. Вместо това Вашингтон ще се съсредоточи върху доставката на други оръжия.

Същевременно обаче източникът не изключи възможността администрацията на Байдън да позволи на европейските страни да изпратят своите налични F-16 на Украйна.

На 17 май, на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик министър-председателите на Великобритания и Нидерландия се споразумяха да ръководят т.нар. „самолетна коалиция“, чиято цел е предоставяне на F-16 на Украйна.

В речта си във вторник вечерта украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Обединеното кралство и Нидерландия, а също и Франция, са се присъединили към въпросната коалиция.

Вчера нидерландският външен министър Вопке Хукстра обаче заяви, че международните преговори относно евентуалната доставка на изтребителите досега не са отбелязали напредък.

Киев не е получил нито един модерен западен самолет въпреки настойчивите си искания и готовността на няколко западни страни да предприемат тази стъпка.

Украйна се надява да получи изтребители F-16 от западните си съюзници, тъй като тези самолети се използват от редица държави и поддръжката им ще бъде по-лесна.

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024