Политика

Илияна Йотова: Готви се заговор срещу българската държавност на всички нива – външни и вътрешни

Илияна Йотова: Готви се заговор срещу българската държавност на всички нива – външни и вътрешни

 

илияна йотова

 

 

„Вярвах, в това, което Мария Габриел и акад. Николай Денков говориха, че се мисли за стабилно правителство. Големият отсъстващ са българските граждани – не се говори за бюджет, за доходи, за инфлация. Много внимателно трябва да бъдат анализирани посланията на Кирил Петков и Асен Василев. Прави чест на г-н Денков, че не се намесва в този разговор“, коментира вицепрезидента Илияна Йотова.

 

По думите ѝ се готви заговор срещу българската държавност на всякакви нива – във вътрешнополитически и външнополитически план, предаде БНТ.

 

„Вместо да се говори за съставянето на редовно правителство, което да реши проблемите на хората, се готви заговор срещу българската държавност – във вътрешнополитически външнополитически план, подчерта пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Йотова е очаквала да се състави ротационно правителство Денков/Габриел, въпреки трудната политическа седмица. Това е само фасадата, зад която са се крили истинските намерения, изтъкна тя, която не може да каже какъв ще е ефектът от скандалните записи.

 

Говори се за това как трябва да бъде завладяна страната в разпространените записи. Много внимателно трябва да бъдат анализирани посланията на Кирил Петков и Асен Василев. Чест му прави на Денков, че стои на страни от всичко, което се случва, коментира Йотова.

 

По безпрецедентен начин за замесени имената на водещи европейски политици, нищо добро не чака България, подобен опит да бъдат дискредитирани институциите, чрез замесването на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, със заобикалнето на европейските правила и закони, няма как да не бъде отбелязано. Колкото консолидирана е българската позиция, толкова по-добре. Такива частни разговори, както казва г-н Петков дъжд от телефонни обаждания, никога не завършват с нищо добро“, допълни Илияна Йотова.

 

Според нея се обсъжда по безпардонен начин президентската институция.

„Идеята за ротационно правителство е труден политически компромис. Оказва се, че това е фасадата, зад която са се скрили тези истински намерения“, добави Йотова.

 

Тя поясни, че има вариант двете политически сили да са толкова обвързани помежду си, че да се опитат чрез договорки да направят кабинет на всяка цена.

 

„Президентът много стриктно спазва конституционната процедура – кога и как ще даде мандата е изцяло в неговите правомощия“, каза още Илияна Йотова и зададе въпроса: „Кой се страхува от това, че мандатът не беше даден първите 24 часа след връщането на първия мандат“.

Политика

More in Политика

радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024
big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024