Русия

Москва отговори на предизвикателството: Доставката на Ф-16 за Украйна крие колосални рискове за Запада

Москва отговори на предизвикателството: Доставката на Ф-16 за Украйна крие колосални рискове за Запада

1010x570

 

 

Западните страни ще поемат „колосални рискове“, ако доставят на Украйна изтребители Ф-16, каза днес руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, в отговор на въпрос за последиците от предоставянето на изтребителите, които Украйна иска от страните от НАТО, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украйна все още не е получила уверения за доставка на самолетите, но президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред лидерите на страните от групата на Г-7 вчера, че Вашингтон подкрепя съвместни съюзнически програми за обучение на украински пилоти на Ф-16, съобщиха високопоставени американски служители.

 

 

 

„Виждаме, че западните държави все още се придържат към сценария за ескалация. Той е свързан с колосални рискове за тях самите“, каза Грушко.

 

 

 

 

„Във всеки случай това ще бъде взето предвид във всички наши планове и ние разполагаме с всички необходими средства за постигане на поставените цели“, заключи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация.

Байдън каза пред лидерите от Г-7, че решенията кога, колко и кой ще предостави на Украйна изтребители от четвърто поколение, за да ги използва в битка, ще бъдат взети през следващите месеци, докато трае обучението.

 

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски отдавна призовава за доставка на западни изтребители, които да подсилят отбраната на страната му в продължаващата вече 15-месеца война на Русия срещу Украйна, но досега се сблъскваше със скептицизма на САЩ. Съгласно правилата за лицензиран износ, САЩ трябва да одобрят всяко усилие на съюзниците за обучение на украински пилоти.

 

 

 

Сега Зеленски приветства решението САЩ. „Така ще бъде оказана сериозна помощ на нашите военновъздушни сили“, написа украинският президент в Туитър, предаде АФП.

 

 

 

Британският премиер Риши Сунак прие със задоволство подкрепата, изразена от САЩ за инициативата украински пилоти да бъдат обучавани на изтребители, включително и на Ф-16.

 

 

 

„Обединеното кралство ще работи заедно със САЩ, Нидерландия, Белгия и Дания, за да гарантира на Украйна бойния въздушен капацитет, от който има нужда“, изтъкна Сунак.

 

 

 

Нидерландският премиер Марк Рюте приветства решението на САЩ. Датското военно министерство – също. И двете страни са готови да се включат в обучението.

 

 

 

 

„Виждаме, че западните държави все още се придържат към сценария за ескалация. Той е свързан с колосални рискове за тях самите“, каза в отговор Александър Грушко.

 

 

 

„Във всеки случай това ще бъде взето предвид във всички наши планове и ние разполагаме с всички необходими средства за постигане на поставените цели“, заключи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация.

 

 

 

Западните държави се опитват да се освободят от по-старите самолети Ф-16, като купуват по-новите Ф-35. Стана известно например, че Румъния вече е купила употребявани Ф-16 от Португалия и Норвегия.
Източници: „24 часа“, dnes.dir.bg, БТА

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024