Криминално

Осведомени източници: Камери заснели мистериозен автомобил на мястото на атентата срещу Гешев

Осведомени източници: Камери заснели мистериозен автомобил на мястото на атентата срещу Гешев

авто-1

 

 

 

Автомобил, който подозрително обикалял около мястото, където бе извършен атентатът срещу главния прокурор Иван Гешев, бил заснет от охранителни камери на заведения и частни домове в района. Това съобщават източници, близки до разследването, цитирани от „Труд“.

 

 

Дни преди взрива, един и същ автомобил бил засечен в района. На няколко пъти той отивал към посока Самоков, след което в кратък интервал от време се връщал обратно към София.

Това се сторило съмнително на разследващите и те са започнали издирването на автомобила, както и на пътниците в него. Вероятно обаче, ако колата наистина е била използвана от замесените в атентата, тя е била с крадени номера и сигурно вече е опожарена, смятат запознати.

 

 

 

Бомбеният атентат срещу Иван Гешев бе извършен на остър завой на пътя Самоков-София до местността Ярема малко след 11,30 ч в понеделник. Главният прокурор се връщал от среща с младши прокурори в Цигов чарк, когато до кортежа му избухнала адската машина, която според експерти е с 3-килограмов тротилов еквивалент. По чудо няма пострадали при терористичния акт.

 

 

 

Служебният вътрешен министър съобщи, че вече има заподозрени за атентата. От прокуратурата обаче отказаха коментар. До редакционното приключване на броя задържани нямаше.

 

 

 

Частици от секундата са спасили живота на Иван Гешев, каза шефът на Националното следствие Борислав Сарафов. Според разследващи атентаторите са избързали с активирането на бомбата и така взривната вълна е преминала по предните десен фар и калник на автомобила. “Взривната вълна и осколките са били насочени от банкета на пътя към пътното платно.

 

 

 

Става въпрос за изключително голям брой осколки, изключително мощен взрив от тротилов еквивалент. Въпрос на частици от секундата е било взривът да бъде посрещнат със страничната, широката част на автомобила, а не с предната дясна част.

 

 

 

 

Мнението на всички експерти е, че тези метални сачми са поставени с идеята да пробият автомобила и бронировката и да убият намиращите се вътре пътници. Ако взривът е бил във вратите, вероятно тези стоманени сачми са щели да пробият бронировката”, каза Сарафов.

 

 

 

Военен експерт, пожелал анонимност, разкри, че най-вероятно атентаторите нарочно си избрали мястото за взрива да е с леко възвишение към пътя. Така адската машина е била насочена към горната част на бронирания автомобила – вратите и прозорците.

 

 

 

Иначе, на равен терен, взривната вълна е могла да порази само гумите. Експертът е категоричен, че майсторите на бомби имат собствен уникален почерк и по това как е изработена една адска машина, разследващите могат да стигнат до автора ѝ.

 

 

Според хора, които живеят в околностите, взривът се чул на около 300 метра. Първоначално помислили, че отново е станала катастрофа на острия завой, но после разбрали, че става въпрос за бомба.

Гешев на посещение в Турция

 

Главният прокурор Иван Гешев е на посещение в турския град Истанбул за участие в първата Паневропейска регионална конференция на Международната асоциация на прокурорите. Това става дни след атентата срещу обвинител №1.

 

 

Домакин на форума е главният прокурор на Турция Бекир Шахин. Символичен повод за домакинството е и 100-годишнината от основаването на турската република. Темата на събитието е “Ефективни разследвания в ерата на дигитализацията”.

 

 

Участници в конференцията са ръководителите на прокуратури и разследващи органи от Европа, Централна Азия, САЩ.

 

 

Форумът ще бъде открит от главния прокурор на Турция, главния прокурор на Азербайджан и вицепрезидент на Международната асоциация на прокурорите Камран Алиев, министъра на правосъдието на Турция Бекир Боздаг и председателя на Върховния касационен съд Мехмет Акарджа. “Работната програма е съсредоточена върху разследването на различни престъпления и предизвикателствата пред тяхното успешно разкриване в рамките на подема на дигитализацията в светове мащаб”, казаха от прокуратурата.

Алекс Флорин Флоренца, Главен прокурор на Румъния: Това е атака срещу демокрацията

 

 

Главният прокурор на Румъния Алекс Флорин Флоренца осъди нападението с взривно устройство срещу Иван Гешев и подчерта, че е необходима твърда намеса на съдебните органи за пресичане на дейността на организираната престъпност, предаде агенция Аджерпрес.

В прессъобщение, Флоренца изразява подкрепата и солидарността на румънската съдебна власт към Иван Гешев и неговото семейство, предаде БТА. Румънският главен прокурор осъжда нападението и изразява увереност, че правосъдието в България ще положи всички усилия за идентифициране и подвеждане под отговорност на виновните лица.

 

 

 

Алекс Флорин Флоренца подчертава, че борбата с корупцията и организираната престъпност трябва да бъдат постоянен стремеж на органите за прилагане на закона. Според румънския главен прокурор инцидентът, засягащ Иван Гешев, е “атака по адрес на демокрацията, опит за подкопаване на правовата държава, на фундамента, върху който стои модерното общество”.

 

Труд, БЛиц

Криминално

More in Криминално

zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024