СВЯТ

Украинките искат женски вагони: какво се случва и защо мъжете са обидени?

Украинките искат женски вагони: какво се случва и защо мъжете са обидени?

ukrainkite-iskat-zhenski-vagoni-kakvo-505

В Украйна отново се заговори за женски вагони. Защо?

Още в началото на май блогърка с псевдоним @Unamanunaa написа публикация, в която се оплака, че трима мъже са станали нейни спътници в купето, поради което се чувства неудобно, тревожейки се за собствената си безопасност.

пост, женски файтони

Публикацията получи неочакван отзвук в социалната мрежа – започна широко да се обсъжда. Жените си припомниха неприятни истории от личен опит. И така, @pani_sandora казва: „Веднъж едно пияно животно на запазено място, докато спях, дойде при мен, пропълзя под завивките и започна да ме гали по крака.“

жени, влакове, коментарицял екран

@howtodi признава : „Поради това не мога да реша да пътувам сама, защото този глупав страх, че ще вляза в купе с мъже, и дори няма да мога да дишам свободно, без никакво безпокойство.“

 

 

@astronaut_medea пише за собствения си опит: „Веднъж, когато със сестра ми карахме към Луцк, бях опипана от пияно тяло. Лежах на горния рафт по корем и изобщо не очаквах, че някой ще ме грабне отзад. Когато тялото се насочи към сестра ми, той получи крака й право в нахалното си подпухнало лице. Тялото веднага беше избутано от влака от кондуктора, но разваленото настроение и чувството на отвращение се смесиха с непоносимо желание да се измие, не ме остави до края на пътуването.

 

 

Също така интернет потребителите си спомниха резонансния ужасен случай с Анастасия Луговой, който се случи на 31 юли 2020 г. В купето непознат мъж влязъл при жената и я нападнал с юмруци, а след това се опитал да я изнасили. Снимки на украинката със синини по лицето обиколиха интернет. След това в обществото се заговори и за създаването на специализирани дамски автомобили, но това така и не се случи. Ukrzaliznytsia, без да навлиза в подробности, отговори кратко на въпрос относно това през есента на 2020 г.:

 

 

 

„Днес Ukrzaliznytsia не може да осигури такова разделение поради редица причини:

  • Първо, днес компанията не разполага с достатъчен ресурс от автомобилния парк за осигуряване на отделни купета. Тоест може да възникне ситуация с недостатъчна заетост на вагоните, което ще доведе до недоволство от нуждите на населението от наличието на свободни места във влаковете.
  • Второ, от правна гледна точка не можем да откажем билет на пътник.

 

 

Този път не само започна дискусия в обществото – вече има съответна петиция на уебсайта на кабинета на министрите, която предлага да се направят отделни вагони за жени и мъже във влаковете.

 

 

„Молим ви да разпределите поне един отделен вагон за жени и съответно отделен вагон за мъже във всички влакове на Укрзализниця АД, които следват маршрута повече от 6 часа“, се казва в имейла.

Петицията беше регистрирана на правителствения сайт на 15 май и за седмица получи над 22 000 гласа от 26 000, необходими за разглеждане.

 

 

 

петиция, кабинет, женски вагоницял екран
Петиция на сайта на Министерския съвет

Женски вагони във влаковете: защо мъжете бяха възмутени?

 

 

Въпреки факта, че жените говорят за собствената си безопасност и дават конкретни примери за тормоз и неуместно ухажване, някои мъже в социалните мрежи бяха обидени от подобна инициатива. В същия Twitter можете да видите много публикации, в които гражданите твърдят, че се възприемат стереотипно и не всички се държат агресивно.

 

 

реакция, женски вагоницял екран

 

 

Някои потребители съветват украинските жени, които се страхуват да пътуват с мъже, да купуват всички купета или изобщо да не използват Ukrzaliznytsia.

 

 

В интернет има и много вицове за това, че самите мъже се страхуват да се возят с други мъже, поради което протестират срещу женските купета.

„Живеем в общество, в което мъжете вземат решения“

 

„Има нужда от отделни вагони, защото жените не се чувстват комфортно и безопасно. През последните години има съобщения за изнасилвания във влаковете. Във всяка цивилизована правова държава това е достатъчно държавата да реагира, да започне да прави нещо“, коментира Ирина Федорович, правозащитник и експерт по антидискриминационна политика.

 

 

 

Тя обяснява, че сигурността на украинското население е пряка отговорност на Украйна като държава, така че Укрзализныця като държавно акционерно дружество трябва да се занимава с този въпрос, а не да търси оправдания защо това не може да се направи.

 

 

Федорович сравнява ситуацията с билетите за хора с увреждания. Години наред компанията не можеше да създаде възможност за закупуване на преференциални билети за влак през електронен акаунт в сайта на превозвача, обяснявайки това с технически затруднения. Но през 2021 г. Ukrzaliznytsia все пак успя да пусне такава услуга.

 

 

 

„Повече от 10 години не можеха да направят това, но след това създадоха тази отметка при закупуване на билети, тоест беше технически възможно“, спомня си експертът.

 

 

Сигурна е, че подобна история се случва и сега с женските купета. И всякакви обяснения за финансови изчисления или технически възможности ще бъдат същите извинения.

 

 

„Ако живеем в общество, в което решенията за жените се вземат от мъже, тогава това решение почти никога няма да бъде взето. Те ще обяснят защо това не е необходимо“, казва Федорович.

 

glasnews.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024