Политика

Шефът на ДАНС за записа от съвещанието на ПП: Безобразно политическо говорене

Шефът на ДАНС за записа от съвещанието на ПП: Безобразно политическо говорене

 

пламен тончев

 

Безобразно политическо говорене!

 

Така директорът на ДАНС Пламен Тончев определи изказването от записа от заседанието на „Продължаваме промяната“, че има руски активи в българските служби.

 

 

 

„Ръководителите на службите не се съгласуват с партньорски държави – няма такова законово изискване, нито такава практика.“ Това заяви на изслушването в парламента председателят на ДАНС Пламен Тончев.

 

 

 

В Народното събрание изслушват директорите на специалните служби след изтеклия запис от Националния съвет на „Продължаваме промяната“. По предложение на „Възраждане“ депутатите гласуваха заседанието да се излъчва на живо по националната телевизия.

 

 

По време на изслушването си Пламен Тончев заяви, че не отговарят на истината и твърденията, че назначаването на ръководители на службитте се съгласува с партньорските държави заради необходимост от достъп до класифицирана информация на ЕС и НАТО.

 

 

„Назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктно законова процедура, която е само в рамките на Република България. По предложение на министерски съвет те се назначават с указ на президента. В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурите за председател на ДАНС да се съгласуват с когото и да е, в това число и чужди посолства. Има законов ред за достъп до национална класифицирана информация и до такава на НАТО и ЕС. Ние като членове на ЕС и НАТО също не съгласуваме кандидатите за ръководители на патньорските служби“, заяви Пламен Тончев.

 

 

Той отрече и намеците за руско влияние в службите като изтъкна способността на ДАНС сама да открива такива клетки в структурите си. Тончев припомни случая, в който двама служители на ДАНС бяха уличени в такова поведение, в резултат на което в момента те са обвиняеми, а руски дипломати са обявени за персона нон грата у нас.

 

 

 

„Недоказаните твърдения създават репутационни вреди не само на службите, но и на държавата. Опитите за дискредитиране на институции, насаждане на несигурност и разделение сред обществото, е елемент от хибридните реакции, вклбючитебно и на Москва“, изтъкна Пламен Тончев.

 

 

 

Изслушването бе инициирано от парламентарната група на „Възраждане“ и е по повод на изнесените твърдения от народен представител от парламентарната група „Продължаваме Промяната – Демократична България“, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.

 

 

От записа се чуват думи на Кирил Петков, посветени на темата за службите. „Хубавото е, че Борисов също иска да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажеме, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл. Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори“, казва бившия премиер Кирил Петков.

 

 

Тончев заяви, че оценката на президента за отличното партньорство със САЩ е вярна и че върви проверка по записа, разпространен от Радостин Василев.

 

 

Антоан Гечев, шефът на Държавна агенция „Разузнаване“, отказа да коментира и призова да се изчака изслушването.

 

Извънредното заседание на парламента започна в 13 часа.

 

Източник: БНТ

Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024