Анализи

The Times: Украйна не е готова за контранастъпление, но няма избор, а Русия вече знае, че…

The Times: Украйна не е готова за контранастъпление, но няма избор, а Русия вече знае, че…

 

php8ldbcg_559x345

 

 

 

 

Въоръжените сили на Украйна се подготвят за пролетно или лятно контранастъпление, въпреки бързото изразходване на боеприпаси, което западните съюзници не успяват да попълнят.

 

 

 

В същото време Киев е настроен оптимистично за украинското контранастъпление. Засега никой не знае кога и къде ще започне тази офанзива, но Украйна не е готова за нея. Въпреки че Киев няма друг избор, пише The Times.

Интервюирани от изданието военни от Великобритания, които са разговаряли с представители на въоръжените сили на Украйна, казват, че украинците са настроени много сериозно и се готвят да постигнат големи успехи по време на предстоящото контранастъпление.

 

 

 

 

В същото време, според изтеклите в мрежата документи на Пентагона, Въоръжените сили на Украйна едва ли ще успеят да постигнат нещо повече от това да си върнат малка част от окупираните територии.

 

 

 

Но сега, преди началото на мащабното контранастъпление, въпреки получената бронирана техника, Украйна не разполага с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, така че руската авиация може да се чувства по-уверена.

 

 

 

Украйна обаче няма друг избор, освен да започне голяма пролетна или лятна офанзива, пише британското издание.

Един от представителите на Пентагона заявява, че украинците са изненадвали както западните съюзници, така и Путин в миналото, но сега въоръжените сили на Украйна имат много по-малко пространство за маневриране и руснаците го знаят.

 

 

 

Изданието пише, че за голямото контранастъпление на ВСУ най-вероятно ще бъде избрана важна цел, например Мелитопол или Донецк. Но проблемът е, че Русия знае за възможните варианти на украинския план.

 

 

 

Руските войски активно укрепват позициите си, особено на юг. Тоест въоръжените сили на Русия се подготвят за отбрана, която няма да е лесно да се преодолее.

 

 

 

Един от ключовите въпроси пред предстоящата офанзива на Украйна е свързан с боеприпасите. Изпращането на повече оръжия няма значение без снаряди, куршуми или ракети, които въоръжените сили на Украйна използват с огромна скорост.

 

 

 

 

В момента, например, украинската армия използва повече 155-мм снаряди на месец, отколкото САЩ произвеждат за година. Но Русия също изразходва повече боеприпаси, отколкото може да произведе.

 

 

 

Президентът Володимир Зеленски взаимодейства умело със Запада, но за да запази подкрепата на съюзниците, той трябва да демонстрира това, което вътрешни хора във Вашингтон наричат „възвръщаемост на инвестициите“, пише The Times.

 

 

 

Докато Украйна няма друг избор, освен да атакува руските въоръжени сили на юг или изток, руснаците са в отбрана и се надяват, че волята за съпротива на украинците ще намалее, а пък Западът ще спре да финансира страната.

 

 

Блиц

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023