Политика

Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов, за да му бъде повдигнато обвинение

Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов, за да му бъде повдигнато обвинение

423410062_ge_bor

 

 

 

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народен представител и бивш министър-председател Б.Б. по предложение на Софийската градска прокуратура, съобщават от държавното обвинение.

 

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.

 

 

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. Б.Б. е обявен за народен представител и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

 

Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Б.Б.

 

 

 

На 30 май Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Борисов.

 

 

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител (пране на пари).

 

 

 

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, заявиха от СГП.

 

 

 

На 31 май Бойко Борисов каза пред журналисти в Народното събрание, че няма да се откаже от депутатския си имунитет.

 

 

 

Внесеното днес искане означава, че сега Борисов ще трябва да заяви дали ще се откаже сам от имунитета си. Ако не го направи, парламентът ще трябва да формира комисия по въпроса.

 

 

 

Предложението, което беше направено от Софийската градска прокуратура до главния прокурор, сега е подписано от Гешев е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за пране на пари.

 

 

 

„От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина“, се съобщаваше в краткото съобщение на прокуратурата преди няколко дни.

 

 

 

 

Миналата седмица Борисов беше извикан на разпит по случая, след който адвокатът му Менко Менков обяви, че вероятността той да стане обвиняем е нулева. Преди няколко дни по казуса бяха разпитвани бизнесменът Валентин Златев и бившата манекенка Ивайла Бакалова.

 

 

„Барселонагейт“

 

„Барселонагейт“ е разследване за къща в Барселона, в което се проверява схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Бойко Борисов. По случая е замесено и името на бившия български модел Борислава Йовчева, за която има подозрения, че се е възползвала от схемата, и от която се твърди, че Борисов има дете. През 2018 година каталунското издание „Периодико“ съобщи, че местните власти проверяват дали именно тя е свързана с Борисов.

 

 

 

„Барселонагейт“ беше споменат от главния прокурор Иван Гешев, когато той скъса оставката си преди две седмици. Тогава той заяви, че наблюдаващият прокурор по случая бил получил послание през няколко души от началника на националното следствие Борислав Сарафов да прекрати случая, а всъщност „развитието на делото щяло да приключи до края на тази година“.

 

 

 

 

По-късно Сарафов даде пример с „Барселонагейт“, че именно така се решават ключови казуси в прокуратурата. „Той днес сам призна, че държи делото „Барселонагейт“ на трупчета, както вие се изразявате, за да може да извива ръцете на политиците“, каза на 15 май Сарафов.

 

 

 

Малко след това от прокуратурата съобщиха, че делото не било на „трупчета“ и все още продължавали да се превеждат „огромен брой документи“ от испански и други езици.

 

Очаквайте подробности

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024