Русия

Путин за Пригожин: Това е измяна и смъртна опасност за Русия. Всички, които го последват, ще бъдат наказани

Путин за Пригожин: Това е измяна и смъртна опасност за Русия. Всички, които го последват, ще бъдат наказани

 

1010x570

 

 

 

 

Руският президент Владимир Путин нарече действията на основателя на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин „предателство“, „измяна“ и „смъртна опасност“ за оцеляването на Русия като нация и обеща жестоки действия за справяне с кризата.

 

 

 

Половин денонощие след като Пригожин се вдигна срещу Министерството на отбраната и генералния щаб, руският президент сравни ситуацията в телевизионно обръщение с 1917 г. и революцията, сложила край на руската монархия и довела до кървава гражданска война. Призова всички участници да вземат „единствения правилен избор“ и да прекратят участието си в тези „престъпни действия“.

 

 

Путин обясни, че говорил с командващите руските въоръжени сили, а армията е получла всички необходими заповеди. „Обръщам се и към тези, които с измама или заплаха вкараха в тази престъпна авантюра… Русия сега се бори за бъдещето си“, тъй като срещу нея е вкарана цялата „икономическа и пропагандна машина на Запада“. Русия решава съдбата си и в тази битка трябва „обединение на всички сили“, а за това е нужно да се „захвърли всичко, което ни разделя“.

 

 

 

 

Ето и пълния текст на обръщението на руския президент:

Обръщам се към гражданите на Русия, към личния състав на въоръжените сили, правоохранителните органи и специалните служби, към войниците и командирите, които сега се сражават на бойните си позиции, отблъскват атаките на противника и го правят геройски – знам, тази вечер отново говорих с командирите на всички направления. Обръщам се и към онези, които са били въвлечени в тази престъпна авантюра и са били тласнати по пътя на най-тежкото престъпление – въоръжения бунт – чрез измама или заплахи.

 

 

 

Днес Русия води трудна битка за своето бъдеще, отблъсквайки агресията на неонацистите и техните господари. На практика цялата военна, икономическа и информационна машина на Запада е насочена срещу нас. Ние се борим за живота и сигурността на нашия народ, за нашия суверенитет и независимост. За правото да бъдем и да останем Русия – държава с хилядолетна история.

 

 

 

Тази битка, когато се решава съдбата на нашия народ, изисква обединение на всички сили, единство, консолидация и отговорност. Когато всичко, което ни отслабва, всякакъв вид раздори, които нашите външни врагове могат да използват и използват, за да ни подкопаят отвътре, трябва да бъдат оставени настрана.

 

 

 

И така, действията, които разцепват нашето единство, по същество са отстъпничество от нашия народ, от нашите съратници, които сега се сражават на фронтовете. Това е удар в гърба на нашата страна и на нашия народ.

 

 

 

Точно такъв удар беше нанесен на Русия през 1917 г., когато страната се сражаваше в Първата световна война. Но победата ѝ беше открадната. Интригите, кавгите, политиканстването зад гърба на армията и народа доведоха до най-големия удар – унищожаването на армията и разпадането на държавата, загубата на огромни територии. Резултатът е трагедията на гражданската война.

 

 

 

Руснаци убиваха руснаци, братя убиваха братята си, а изгодни интереси пожънаха всякакви политически авантюристи и чужди сили, които разделиха страната и я разкъсаха.

 

 

 

Ние няма да позволим това да се повтори. Ще защитим както народа си, така и държавността си от всички заплахи. Включително и от вътрешно предателство.

 

 

А това, с което се сблъскахме, е именно предателство. Прекалените амбиции и личните интереси доведоха до предателство. Предателство към страната си, към народа си и към каузата, за която бойците и командирите на „Вагнер“ се сражаваха и умираха заедно с другите ни части. Героите, които освободиха Соледар и Артемовск, градовете и селата на Донбас, се сражаваха и дадоха живота си за Новорусия, за единството на руския свят. Тяхното име и слава също бяха предадени от онези, които се опитват да организират бунт, тласкайки страната към анархия и братоубийство. В крайна сметка към поражение и капитулация.

 

 

 

Повтарям, всеки вътрешен смут е смъртна заплаха за нашата държавност, за нас като народ. Това е удар по Русия, по нашия народ. И нашите действия за защита на Отечеството от такава заплаха ще бъдат тежки. Всички, които съзнателно стъпиха на пътя на предателството, които подготвяха въоръжено въстание, които поеха по пътя на шантажа и терористичните методи, ще понесат неизбежно наказание, ще отговарят и пред закона, и пред нашия народ.

 

 

Въоръжените сили и другите държавни органи са получили необходимите заповеди и в Москва, Московска област и редица други региони се въвеждат допълнителни антитерористични мерки. Ще бъдат положени решителни усилия и за стабилизиране на ситуацията в Ростов на Дон. Тя остава сложна, като работата на гражданските и военните власти е блокирана.

 

 

 

Като президент на Русия и върховен главнокомандващ, като гражданин на Русия, ще направя всичко възможно, за да защитя страната, да защитя конституционния ред, живота, сигурността и свободата на нейните граждани.

 

 

 

Тези, които организираха и подготвиха военното въстание, които вдигнаха оръжие срещу своите съратници, предадоха Русия. И те ще бъдат подведени под отговорност за това. А тези, които са въвлечени в това престъпление, призовавам да не допускат фаталната и трагична, уникална грешка, а да направят единствения правилен избор – да спрат да участват в престъпните действия.

 

 

 

Вярвам, че ще съхраним и защитим скъпото и святото за нас, и заедно с Родината ще преодолеем всички изпитания, ще станем още по-силни.

 

Превод: „Гласове“

Русия

More in Русия

1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024