Каква е обстановката на 4 юли преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли?!

Spread the love

 

chukov

 

 

Каква е обстановката на 4 юли преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли?!

 

 

НАТО вече не е сплотена и единна военна организация. Ако САЩ и Великобритания имат почти единна позиция, леко нюансирана в две опции – „доброто ченге“ (САЩ) и „лошото ченге“ (Великобритания), то европейските натовци започват да мърморят под сурдинка. Някои европейски лидери шепнешком отбелязват, че Европа не може да просперира без да има нормални отношения с Русия. И на най-недосетливите в ЕС стана ясно, че изолирането и отбягването на Москва вече не се възприема като жизнеспособна стратегия.

 

 

 

Икономическата криза все по-силно тропа на европейските двери. Въпреки нееднозначната фигура на своя президент Джо Байдън, американците имат стратегия. И се опитват да я следват с огромно напрежение. САЩ имат само един непреодолим проблем в своята геополитическа стратегия. И той е, че Щатите отдавна нямат необходимите ресурси и мощ, за да я реализират.

 

 

Много показателен е фактът, че Алекс Сорос, син на Джордж Сорос, съкрати с 40% финансовите ресурси на своите мрежи в чужбина. Нашите соросоидни траншоеди в обозримо бъдеще ще загубят основния финикийски мотив да работят в НПО-тата на Сорос. Алекс Сорос е обявил, че ще се съсредоточи върху своята работа в САЩ. Ще влага пари в разпространението и налагането на неолиберализма в Америка и в електоралния просперитет на Демократическата партия. По-ясно, ще хаотизира още повече страната на янките. Но да се върнем в Европа. 

 

 

От 4 юли Латвия, която е в челните редици на яростните русофоби, възобновява в своите посолства и консулства приемането на заявления за визи на определени категории руски граждани, съобщава порталът Delfi. Както казва героят Остап Сулейман Берта Мария Бендер Бей от творбите на Илф и Петров: „Лед тронулся, господа присяжные“.

 

 

Участниците ще пристигнат във Вилнюс с различни степени на ентусиазъм. У някои ентусиазмът вече е намалял съществено и продължава да пада. Естествено, атмосферата във Вилнюс след една седмица ще зависи от ситуацията на фронта. Зеленски е принуден да започне отчаяни атаки срещу въоръжените сили на Русия с надежда украинските медии да ги представят като огромна перемога срещу Кремъл, и съответно НАТО да повярва, което е съмнително.

 

 

Киев има също един непреодолим проблем. Той е чисто математически, а не толкова философски или пропаганден. Украйна няма достатъчно жива сила, която да е обучена. Въобще съвкупната украинска жива сила е на привършване. Няма необходимите въоръжения и въздушна мощ. САЩ и Обединеното кралство все още са склонни да предоставят на Киев ракети ATACMS, F-16 и касетъчни боеприпаси. Но това ще принуди Москва да продължи да цели с ракети „центровете за вземане на решение“, както този, ударен преди часове в град Суми, Украйна.

 

 

Офисът на СБУ (контраразузнаването) беше поразен с руска ракета. Най-много да бъде оповестено съвместно комюнике, което да ангажира НАТО да се бие до последния украинец. Все още немалко пронатовски анализатори не искат да видят истината в създалата се ситуация. Съгласно конституцията на РФ „новите територии“ като Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области са територия на Русия. Или погледнато с очите на Кремъл – днес войната се води от НАТО срещу Русия на руска територия.

 

 

 

И в тази война Киев участва само с жива сила. Всичко останало от въоръжения, разузнаване, целеполагане, телекомуникации, оперативно ръководство на ВСУ, СБУ, ГУР (разузнаване) е натовско. Въпросът е дали във Вилнюс Северноатлантическият алианс ще признае днешната реалност или ще продължи да мечтае във виртуалната среда.

 

 

 

Украйна няма да бъде приета в НАТО. Това вече го заявиха американците и останалите натовци. На Киев ще бъде предложена палитра от административно-бюрократични Chupa Chups (от испански chupar, смуча). Комисията Украйна-НАТО ще се преобразува в Съвет Украйна-НАТО. Ще има „План за действие за членство в НАТО“. Допълнително ще обучават кадри на ВСУ. Но най-сладкото за ограничен кръг украински офицери ще бъде допълнително отпусната бройка за Киев в командването на НАТО в Брюксел. А държавният дълг на Украйна е вече 119 млрд. долара. С перспектива да расте лавинообразно.

 

Боян Чуков