СВЯТ

Дилма Русев стана шеф в БРИКС, ето какво смята да причини на долара

Дилма Русев стана шеф в БРИКС, ето какво смята да причини на долара

дилма

 

 

Новосъздадената банка за развитие, мултинационалната банка, на страните от групата БРИКС, планира да започне да отпуска заеми в южноафрикански рандове и бразилски реали като част от плановете си за намаляване на зависимостта от долара и насърчаване на по-многополюсна международна финансова система.

 

 

Това е заявила в интервю за в. „Файненшъл таймс“ президентът на банката Дилма Русеф.

 

Международният кредитор, който е базиран в Шанхай, разглежда молби за членство от около 15 страни. Очаква се да одобри приемането в състава си на четири или пет от тях.

 

 

 

Русеф е отказала да назове имената на държавите, но е посочила, че приоритет на банката е да диверсифицира географското си представителство.

 

 

„Очакваме да отпуснем между 8 и 10 милиарда долара през настоящата година“, казва Русеф, като допълва: „Нашата цел е делът на средствата, които отпускаме в местна валута, да достигне около 30 на сто от кредитирането като цяло“

 

 

 

Новата банка за развитие ще емитира дълг в южноафрикански рандове за кредитиране в Република Южна Африка и ще предприеме идентичен подход спрямо Бразилия.

 

 

„Ще се опитаме или да направим валутен суап, или да издадем облигации“, казва още Русеф и добавя, че подобни планове банката има и за индийската рупия.

 

 

 

Банката вече отпуска заеми в китайски юани.

 

 

Разширяването на кредитирането в местна валута подкрепя по-широка цел, съгласувана от страните от БРИКС, а именно насърчаването на използването на алтернативи на долара в търговските и финансови трансакции.

 

 

Страните членки на БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка – създадоха Новата банка за развитие през 2015 г. като алтернатива на доминираните от САЩ международни финансови институции – Международният валутен фонд и Световната банка.

 

 

Заемите ще се отпускат в местна валута, като това позволи на кредитополучателите да избегнат валутния риск и промените в лихвените проценти в САЩ.

 

 

„Местните валути не са алтернатива на долара“, смята Русеф. „Те са алтернативи на системата. Досега системата беше еднополюсна, тя ще бъде заменена от по-многополюсна“, обяснява тя.

 

 

 

Банката на БРИКС се стреми да се разграничи от Световната банка и МВФ, без да поставя политически условия при отпускане на заеми.

 

 

„Ние отхвърляме всякакъв вид налагане на условия. Често заемът се дава, при условие че се изпълняват определени политики. Ние не правим това. Ние уважаваме политиките на всяка страна“, е посочила Русеф.

 

 

 

От създаването си досега банката е отпуснала 33 милиарда долара за общо 96 проекта, свързани с инфраструктура и устойчиво развитие.

 

Блиц

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

ЕС реши да бойкотира Орбан. Унгария отвърна: Държите се като в детската градина

юли 23, 2024
фицо-словак

Фицо заплаши да остави Украйна без дизелово гориво заради блокираните доставки на руски петрол

юли 22, 2024
big_4628

Кремъл с първа реакция след решението на Байдън да се оттегли от президентската битка

юли 21, 2024
Image_18469578_40_0

Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата за Белия дом

юли 21, 2024
байдъъън

Байдън непреклонен: Връщам се в надпреварата! 33-ма демократи от Конгреса: Оттегли се!

юли 20, 2024
Image_18458167_40_0

Американски медии: Семейството на Байдън се събра, за да обсъди оттеглянето му

юли 19, 2024