Анализи

„Шпигел“ зове Берлин да спре подкрепата за Украйна

„Шпигел“ зове Берлин да спре подкрепата за Украйна

 

шпигел

 

 

Влиятелният германски седмичник “Шпигел” призова правителството в Берлин да спре подкрепата на Украйна във войната є с Русия. Според списанието това крайно решение е единствената достойна реакция на взривяването на газопровода “Северен поток” от служители на украинските тайни служби. Които с действията си на практика били поставили на сериозно изпитание сигурността на страната.

 

 

“Разследването на взривяването на двата газопровода “Северен поток” миналата година продължава в Германия и според високопоставен източник от службите за сигурност това е най-важното разследване в следвоенната история на страната, тъй като има потенциално политически последици, посочва “Шпигел”. “Внушително количество следи водят към Украйна”, казва пред седмичника източникът, който обяснява подробно, че “диверсантите” са били в Украйна преди и след атаката срещу газопроводите. Според него саботажната акция е имала за цел да “причини трайни щети на функционирането на държавата и на нейната инфраструктура”.

 

 

 

“В този смисъл това беше пряка атака срещу вътрешната сигурност на страната”, добавя още човекът от службите. “Всички се преструват, че нищо не се е случило, и избягват въпроса за последствията от диверсантската акция”, заявява пред “Шпигел” пък пожелал анонимност депутат от партия на управляващото в Берлин мнозинство на канцлера Олаф Шолц. “А Германия не може просто да си затвори очите пред подобно престъпление и ето защо спирането на подкрепата за Украйна във войната є срещу Русия би било закономерна опция”, заключава авторитетният седмичник.

 

 

 

Явно впечатлена от публикацията, министърката на вътрешните работи Нанси Фейзер заяви пред журналисти, че иска да бъде хвърлена “пълна светлина” върху взривяването на “Северен поток” и да започне съдебен процес срещу предполагаемите извършители, “които и да са те”.

 

 

В същото време двукратният премиер на Италия Джузепе Конте, който е президент на намиращото се сега в опозиция лявоцентристко движение “Пет звезди”, поиска във в. “Ла Стампа” спиране час по-скоро на конфликта в Украйна. По простата причина, че според него след година и половина руско-украинска война поражението от нея е за всички. “Време е да направим честен анализ, заличавайки оптимистичните оценки, които преобладаваха досега на Западния фронт, подхранвани от повърхностна, но оглушителна войнолюбива пропаганда”, обяснява Конте и продължава: “Стратегията, следвана досега в рамките на НАТО, основана на увеличавани непрекъснато военни доставки за Украйна и на логиката на ескалацията, не доведе до очакваното руско военно поражение.

 

 

 

Нямаше поражение на руската армия в Бахмут, нямаше разпадане на нейните военни и паравоенни сектори, нямаше отстъпление под натиска на украинската контраофанзива. Перспективата за вътрешна дестабилизация се разби пред лицето на укрепването на лидерството на Путин и растежа на вътрешния консенсус за него”.

 

 

 

По-нататък Конте посочва, че икономическите и финансови санкции, наложени на Русия, не са я довели до фалит, нито са осакатили нейната икономика, а изолацията є в никакъв случай не е постигната. “Нещо повече, продължава Конте, току-що приключи 15-ата среща на върха на ръководената от Русия и Китай групировка БРИКС с конкретната перспектива за нейното по-нататъшно разширяване през 2024 г., което ще обхване 45% от световното население и 38,2% от световния БВП”.

 

 

 

Накрая експремиерът на Италия набляга на факта, че и Русия е губеща от конфликта, след като нейният президент Владимир Путин кроял планове да приключи Украйна с една “светкавична война”, а се е озовал във водовъртежа на скъпо струваща от каквато и да е гледна точка военна операция.

 

Труд

Анализи

More in Анализи

768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023
1010x570 (1)

„Уолстрийт джърнъл“: Време е да се приключи със заблудата за поражение на Русия

ноември 18, 2023
тел авив

Блумбърг: Хамас удари тежко САЩ, взриви сделката за Близкия Изток между Израел и Саудитска Арабия

октомври 10, 2023
ezgif-2-9d25379877

Русия поставя ЕС на колене: Новият план на Путин за влияние и завземане на територии

септември 13, 2023
phpzosybd_559x345

Бившият съветник Джон Болтън: Украйна се превръща в бреме, политиката на Байдън търпи крах

септември 2, 2023
аро

Бивш френски посланик в САЩ: Заслепената Европа не може да види, че е приключила

август 27, 2023