Ексклузивна новина: Още една бивша френска колония в Африка въстана – военен преврат в Габон

Spread the love

габон

 

Армията в Габон, бивша френска колония, обяви действия за разпускане на всички властови институции и отмяна на резултатите от проведените президентски и парламентарни избори. На президентските победител за трети път стана Али Бонго.

 

Франс прес съобщава за престрелка в столицата Либревил.

 

Семейство Бонго държи властта от 56 години. Опозицията в богатата на петрол, но изключително бедна африканска страна, на западния бряг на континента, настоява за промяна, съобщава БНР.

 

 

 

Появилите се телевизионния ефир военни казаха, че говорят от името на целия личен състав на силите за сигурност и армията. Те добавиха, че границите на Габон се затварят до второ нареждане, а държавните институции се разпускат.

 

 

 

Офицерите прочетоха изявлението си, след като по-рано местната централна избирателна комисия обяви, че президентът Али Бонго получава трети мандат.

 

Президентът на Габон Али Бонго говори на 77-та сесия на Общото събрание на ООН, 21 септември 2022 г. Снимка: АП

 

 

По данни на комисията държавният глава печели вота за държавен глава с 64,27 процента от гласовете, но обявяването на резултатите се забави, а опозицията обяви, че изборите са били манипулирани.

 

 

Според председателя на ЦИК Стефан Бонда основният съперник на Бонго Албер Ондо Оса остава на второ място с 30,77 на сто от вота. Екипът на Бонго отхвърли твърденията на Ондо Оса за изборни нередности.

 

 

Напрежението в Габон се покачва поради страхове, че може да избухнат вълнения след гласуването в събота, когато едновременно бяха произведени президентски и парламентарни избори, в резултат на които семейство Бонго затвърди хватката си върху властта, която е в негови ръце от 56 години. Опозицията в богатата на петрол, но изключително бедна централноафриканска страна, настоява за промяна.

 

 

Липсата на международни наблюдатели, спирането на чуждестранни телевизии и решението на властите да прекъснат достъпа до интернет и да въведат полицейски час в цялата страна след изборите породиха опасения във връзка с прозрачността на изборния процес.

 

Миналия месец властта бе завзета от военните в Нигер, бивша френска колония. От 2020 г. насам в три от съседните на Нигер държави – Мали, Буркина Фасо и Чад, имаше преврати, както и в близките Судан и Гвинея.

 

 

Други държави в региона, включително Сенегал, преживяха политически сътресения. За разлика от всички тях, Габон не се намира в Сахел – областта под Сахара.