Денков в навечерието на протеста: Няма да се извиня на онези, които получават лъвския пай от субсидиите

Spread the love

 

 

1010x570 (1)

 

 

„Готов съм да се извиня ако някого съм засегнал, но няма да се извинявам на другите, които са получили лъвския пай от милиардите помощи и голяма част от тези хора са в сърцето на организацията на този протест, а на тях не виждам за какво да се извинявам.“ Това каза премиерът Николай Денков, във връзка с обявеното решение на зърнопроизводителите да излязат на протест на 18 септември. То бе потвърдено на 16 септември следобед, след като по-рано министър-председателят ги нарече „терористи“.

Днес Днеков обяви, че кабинетът е готов да поднови диалога във всеки момент.

 

 

„Основният проблем, който се поставя от протестиращите зърнопроизводители, вече е решен“.

 

 

 

„Решението е в споразумението между ЕК и Украйна. Разговарях с премиера на Украйна, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични стоки според държавите и изискванията, за да не се пренасити пазарът. От нас се очаква да определим от кои стоки какви количества бихме могли да приемем. Това решение правителство иска да приеме след разговор с браншовите организации. Поканихме организациите за разговор, за да търсим решение на задачата. Вместо да се отзоват на поканите, те поставиха ултиматуми и заплашиха с блокади на пътища, центъра на София и граничните пунктове. Ние оставаме с протегната ръка и ще подновим диалога във всеки един момент, ако са готови да се включат в конструктивен разговор с нас“, добави Денков.

 

 

Премиерът е категоричен, че няма да се допускат продукти от Украйна, които не отговарят на стандартите и ще има допълнителен контрол.

„Всичко стоки внос от Украйна ще бъдат допълнително преглеждани с интензивен график от Българската агенция по безопасност на храните“, коментира Денков.

 

 

 

„Уважавам труда на всички производители и съм готов да работя с всеки един от тях, който е готов да се решат проблемите, натрупвани с години. Ако някой от тях се е засегнал от тези думи, аз съм готов да се извиня. Но има други и на тях не виждам за какво да се извинявам – това са тези, които получават „лъвския пай“ от многомилиардните помощи, дадени през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. Голяма част от тях са в сърцето и организацията на този протест“, подчерта министър-председателят.

 

 

 

Ще се преразгледа методиката на преразпределение на субсидиите, за да бъде по-справедливо разпределението към малките и средни производители.

 

 

 

Той изтъкна, че правителството никога не е отказало диалог с организациите в аграрния сектор. Още на 25 юли се срещнах заедно със земеделския министър Кирил Вътев с много браншови организации. Тогава повечето от тях изразиха подкрепа за падане на забраната за внос на аграрни стоки от Украйна. Отделно от това министър Вътев се срещна пет пъти с тях. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет по повод готвения за утре общонационален протест на зърнопроизводители и селскостопански работници.

 

 

До тях се стигна след като в петък парламентът реши да не продължава след 15 септември ембаргото за внос на аграрна продукция от Украйна.

Напрежението ескалира още повече след като премиерът Денков нарече зърнопроизводителите “терористи” с каквито той не преговарял.

 

 

 

“През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания сега, веднага нещо да се случи. Аз с терористи не преговарям”, каза той в събота.

 

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова също се включи с коментар, като заяви, че след като си определил производителите на зърно като терористи, най-морално е да си подадеш оставката

 

 

 

Въпреки това оставаме с протегната ръка и сме готови да преговаряме във всеки един момент, каза акад. Денков.

Източник: „24 часа“, БТА, бТВ