Политика

Денков приспа и „терористите“: За слънчогледа – скоро няма да има внос от Украйна, за останалото – преговаряме

Денков приспа и „терористите“: За слънчогледа – скоро няма да има внос от Украйна, за останалото – преговаряме

 

phpl9mn9o_559x345

 

 

Дискусията с протестиращите земеделци беше напрегната на моменти. По отношение на слънчогледа като култура ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в днешните разговори сме обсъдили, че ще има определена квота за България и ще бъде разрешена за внос едва след като ние сме уточнили колко е голяма и за какво става дума. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков след дискусиите с протестиращите земеделски производители.

По думите му по отношение на останалите продукти – царевица, пшеница и рапица, за които зърнопроизводителите искат забрана за внос – и в момента се водят преговори между ЕК и Украйна, заедно със земеделските министри на държавите членки. „Не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ще направим всичко възможно те да бъдат включени. Ако не – на двустранна основа ще проведем преговори с Украйна за тях”.

 

 

 

Той бе категоричен, че до момента не са установени каквито и да било проблеми с качеството на продуктите, внасяни от Украйна.

Министър-председателят подчерта, че до 30 септември ще бъдат изплатени всички субсидии, дължими на земеделските производители.

Денков е категоричен, че във връзка с качеството на селскостопанските продукти, внесени от Украйна, досега не са установени нарушения на изискванията. Ако такива бъдат установени, те ще бъдат незабавно върнати.

 

 

 

 

Министърът на финансите Асен Василев уточни, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде разрешен, когато има ясни количества, които са договорени между земеделците и преработвателната промишленост. Той е категоричен, че бюджетните постъпления няма да бъдат ощетени.

 

 

 

Финансовият министър добави, че 150 млн. лв. от помощта, която се отпуска на земеделците за Украйна, са отпуснати с постановление на МС съвет, като утре предстои да бъдат отпуснати и останалите над 60 млн. лв.

 

 

 

 

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов обясни, че когато хората, които протестират отвън, бъдат доволни, и те като техни представители ще бъдат.

„Слънчоглед няма да влиза в България, докато не се регламентират тези механизми“, каза още той и посочи, че протестите в цялата страна ги правят техните членове, а не те.

 

 

 

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев от своя страна заяви, че ако протестът продължи, след всички ангажименти, които пое правителството, смята, че могат да се правят други изводи.

 

 

 

 

 

Протестите на българските фермери започнаха след отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

 

 

Източник: „24 часа“, dariknews.bg

 

 

Политика

More in Политика

лори-2

Лорер се прехласна по Пеевски – станал „говорител на евроценностите“, Ицо Хазарта му се скара

ноември 29, 2023
той-1

Борисов за скандала между Денков и Пеевски: Нека оставим тези момчета да си спорят

ноември 29, 2023
боянова

Светлана Боянова, Аграрна камара: Не е фалшива новина намерението за продажба на държавна земя

ноември 28, 2023
знаме

Ново 20! Гласят скандални промени: Държавата ще отнема българско гражданство при „уронване престижа на институциите“

ноември 27, 2023
радев-нов

Радев: Налагам вето на бюджета, ако депутатите не орежат финансовите авантюри на Асен Василев

ноември 27, 2023
big_payimage-606854689

Министър Радев: Близо 800 000 домакинства в страната все още са без ток

ноември 26, 2023