Русия

Русия първа в света унищожи танк Challenger 2 – Киев хвърля в бой основните резерви

Русия първа в света унищожи танк Challenger 2 – Киев хвърля в бой основните резерви

 

Edna-krasiva-legenda-si-otide--Sazdatelite-na-Challenger-2-raztrabiha-na-tseliya-svyat--che-sled-modernizatsiyata-toy-e-stanal-nerazrushim_1693922561

 

 

Полковник Виктор Баранец, „Комсомолская правда“

 

Сайтът на британското министерство на отбраната твърди, че основните британски тежки танкове Challenger 2 никога не са претърпели загуби от вражески огън. Но веднага щом тези бойни машини се появиха в посока Запорожие близо до Роботино, една от тях се превърна в купчина горящ скрап. Други се оттеглиха от бойното поле. И една красива легенда, предназначена да живее дълго, си отиде. Но създателите на този танк разтръбиха на целия свят, че след модернизацията той е станал неразрушим. А руските войници показаха, че това не е така.

 
Нещо повече, случаят с тази „утилизация“ може да влезе в Книгата на рекордите на Гинес: Русия стана първата страна в Европа, унищожила прехваления брониран британец.

 

 
И тук си струва да си спомним Зеленски, който не толкова отдавна, задавяйки се от наслада, обяви „победа“ – Лондон даде на Киев цели 14 танка. А бившият вече военен министър Олексий Резников сътвори цяло рекламно шоу, като се покачи на една от бойните машини и целуна прашната ѝ броня.

 

 

В интерес на истината трябва да признаем, че модернизираният Challenger 2 е сериозна машина и с право влиза в десетте най-добри танка в света. Има силно нарезно оръдие, прецизен мерник и много ефективна система за управление на огъня. Но въпреки доста мощния двигател, този танк, поради голямото си тегло (62,5 тона!) е тромав като дебел носорог.

 

 
Ето защо лондонските военни експерти почти единодушно предупредиха, че на меките и влажни южни руски черноземи Challenger 2 е изложен на голям риск. Поради тази причина британските съветници поискаха от украинските командири да въвеждат Challenger 2 в битка само по сухи и твърди пътища. Да, и да не излиза на предна линия, за да не получи снаряд или ракета челно или отстрани.

 

 

 
Имаше още едно много „екзотично“ изискване“ – във всеки британски танк, прехвърлен в Украйна, трябваше да има заложене експлозиви – ако машината бъде ударена, оцелелите членове на екипажа непременно трябва да я взривят. За да не достигнат тайните ѝ до руснаците. Ето как украинските танкисти влизат в бой, седнали в прегръдка със смъртоносен товар тротил. По прищявка на британците стават атентатори самоубийци, и нищо повече.

 

 

 
Изобщо изискванията бяха много. Например да не се използват Challenger в тези зони на конфликта, където е възможно настъпление на руската армия. На украинските танкисти, обучени на британски танкове, беше наредено да направят всичко възможно, за да евакуират машините от бойното поле – дори под вражески огън. А най-добре да влизат в бой направо с камион за теглене.

 

 

 
Интересна подробност – украинският екипаж на камиона, теглещ аварирал британски Challenger 2, не изчака и изхвърча от бойното поле, „забравяйки“ да взриви колата.

 

 

 

Е, след като танковете Challenger 2, които Лондон и Киев пазят като яйца на Фаберже, вече са хвърлени в разход, това означава, че Украйна наистина праща в бой основните си резерви. Досега не са ѝ помогнали много. Горят като едното нищо.

 

 
Остава да чакаме американските танкове Abrams, САЩ обещаха да ги доставят на Киев през есента. Е, германските „Леопарди“ вече горяха и ще горят на глутници в зоната на СВО.

 

Епицентър

Русия

More in Русия

1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024