Здраве

Пълен хаос по аптеките: Лекарският съюз заплаши с протести и дела, ако не върнат хартиените рецепти

Пълен хаос по аптеките: Лекарският съюз заплаши с протести и дела, ако не върнат хартиените рецепти

 

лекарстваphpgxh3ad_559x345

 

 

Над две трети от лекарите не могат да изписват електронни рецепти, алармират от БЛС

 

 

 

Отговорните институции да предприемат спешни действия за решаване на проблема с електронните рецепти за антибиотиците и за лекарствата за диабет, се настоява в позиция, изпратена от Българския лекарски съюз (БЛС). В противен случай от съсловната организация си запазват правото на протестни действия и възможността да защитят правата на лекарите и пациентите по съдебен път.

 

 

Проблемите, според съсловната организация, се изразяват в дискриминация на над две трети от лекарите в България, които не могат да изписват електронни рецепти, включително работещите в спешна помощ.

 

 

 

Огромен брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени рецепти с настояване за промяна на терапията и то под натиск. Сред причините за връщане са липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на лекарствата и др.“, посочват от БЛС.

 

 

От БЛС подкрепят дигитализацията, включително и въвеждането на електронната рецепта като водещо средство за предписване на медикаменти, но „с електронната рецепта дигитализацията в здравеопазването не се изчерпва“, допълват от организацията.

 

 

 

За решаване на проблема с дискриминацията на лекарите от БЛС предлагат въвеждане на паралелно използване на хартиена и електронна рецепта за определен период от време. През този период хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в Националната здравно-информационна система и да се съхранява след изпълнението ѝ, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане. Право на всеки лекар и неговия пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.

 

 

 

За да не се лутат пациентите, бързо да се въведе достъпен дигитален регистър на всички медикаменти, разпространявани на територията на България с отчитане в реално време на тяхната наличност в аптечната мрежа. Създаване на дигитално (интерактивно) приложение за пациентите, което да предоставя информация за наличностите на медикаментите в аптеките, предлагат още от БЛС.

 

 

 

Да се направят законови промени с цел повишаване на контрола при отпускане на медикаменти, както и гарантиране на правото на информираност на пациента за най-евтината алтернатива за лечение още на територията на лекарския кабинет.

 

 

 

По-рано днес заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов каза, че продължава събирането на сигнали за пропуски в системата, за които ще се търси решение. Преди дни министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков посочи, че няма да се преустанови изписването на е-рецепти за антибиотици и за медикаменти за лечение на диабет.

 

Дунав мост

Здраве

More in Здраве

aptekite-yambol-i-drugi-oblasti-417

Стачка! Аптеки в цялата страна временно спират работа

юли 2, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024