ПП-ДБ: ЦИК наруши закона, имаме основания да обжалваме пред ВАС / ВИДЕО

Spread the love

 

Image_16003479_40_0

 

 

Решението на ЦИК, с което отмени машинното гласуване, е незаконно и има основания за обжалване пред Върховния административен съд. Това заявиха на извънреден брифинг пред парламента от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

„Решението на ЦИК, с което преди няколко часа беше отменен машинният вот, е посегателство върху провеждането на честни демократични избори. Това решение дойде изключително неочаквано и е незаконосъобразно, тъй като Министерството на електронното управление, след като ЦИК постанови своето решение, постанови, че машините съответстват на изискванията на Изборния кодекс“, заяви депутатът от „Промяната“ Васил Пандов.

Мотивът на ЦИК бе, че машините не отговарят на изискванията, тъй като няма решение на МЕУ. Пандов обаче обясни, че ЦИК просто не са изчакали министерството да се произнесе.

„Това ни дава основание да обжалваме пред ВАС решението на ЦИК, като вярваме, че законността ще възтържествува“, предупреди той. И добави: „Циркът, който беше създаден, е от ЦИК“.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков се обърна емоционално към ЦИК: „Ако сте усетили натиск от някого, имате още време, за да покажете, че сте институция, която може да взема правилните решения за българските граждани“.

„ДАНС е инструмент на дълбоката държава. 30 години България не може да излезе от този цикъл на задкулисие“, каза още Петков.

„Днес институцията Народно събрание по необясними причини и при никакъв досег с компетенциите ѝ, беше намесена в предизборната кампания“, каза Никола Минчев. Той разказа, че на председателския съвет днес е било разглеждано законосъобразното провеждане на изборите, и попита какво общо има председателският съвет с провеждането на местните избори.

На него присъстват лидерите на парламентарни групи, председателят на НС и неговите заместници.

По-рано днес ЦИК отмени машинното гласуване, но не заради справката на ДАНС, а заради неполучено удостоверяване на машините от Министерството на електронното управление. На брифинг преди час обаче от там заявиха, че всъщност ЦИК не е изчакала крайния срок и се е отказала от машините преди него. Зам.-министър Стойнев, снимал кода, увери, че те са в изправност.

От ПП-ДБ призоваха за избирателна активност, а в социалните мрежи тече организация за протест пред ЦИК утре в защита на машините.