Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

Spread the love

бедствие

 

 

 

Десетки селища без ток и вода, спрени полети и влакове, бедствено положение в общините Варна, Вълчи дол и Суворово. Такава е равносметката след ураганния вятър връхлетял страната снощи. 

 

 

През изминалото денонощие аварийните екипи на Пожарната безопасност и защита на населението в област Добрич са работили по над 118 сигнала за отстраняване на паднали дървета, отваряне на пътища и евакуиране на хора от закъсали на пътя автомобили. Към момента евакуацията се осъществява само с един пожарен автомобил, тъй като вторият е закъсал в снежна пряспа, съобщава БНР.

 

 

Без ток са общините Аврен, Аксаково и Ветрино във Варненско, общините Шабла и Генерал Тошево в Добричко.

 

 

 

Проблем в областта продължава да е силният вятър, който образува снегонавявания на пътните платна. Затворени за движение на тежкотоварни автомобили са пътните отсечки от Добрич към Варна, Балчик и Генерал Тошево.

 

 

 

Пътят Варна – Добрич е забранен за движение на превозни средства над 12 тона и в двете посоки.

 

 

Десетки са останалите без електрозахранване населени места в общините Шабла, Генерал Тошево и Добричка. Проблем има и с водоподаването в редица населени мета поради неработещи помпени станции.

 

 

Организирана е евакуацията и на пътници от автобус, закъсал около село Генерал Колево, община Генерал Тошево.

 

 

Във вечерните часове снощи, след като аварирал ТИР затвори участък от пътя в района на Аксаковска панорама и спря движението на много автомобили и един автобус, се е наложило пътуващите в него 33 граждани на Молдова, сред които и 2 деца да бъдат изведени от мястото и настанени в помещение на община Аксаково, в читалището и в дома за стари хора, съобщиха от областната управа във Варна.

 

сняг-

 

Затворен за движение е път №2702 – Вълчи дол – Генерал Киселово – Ведрино. От 22,00 часа снощи е бил затворен за движение и пътят Вълчи дол – Суворово.

 

 

 

Областното звено „Пътно управление- Варна“ информира, че третокласният път №207 Ветрино – с.Калоян – с.Търница /област Шумен/ също е затворен за движение.

 

 

 

Заради усложнената обстановка на пътя Добрич – с.Искър – Вълчи дол също е наложена забрана за движение на МПС.

 

 

 

От 7 часа тази сутрин забрана за движение на превозни средства е наложена и на пътя Аксаково – Аксаковска панорама – Кичево. В отсечката от пътя Кичево – Албена също не се допуска никакво движение.

 

 

От електроразпределителното дружество информират, че селата Момчилово и Неофит Рилски в община Ветрино са без ток. Същото е положението и в голяма част от селата в общините Аксаково, Аврен, Белослав и с.Солник (община Долни Чифлик), където изцяло или частично няма електрозахранване.

 

 

По информация на служители от Пътно управление, община Суворово е останала без електричество. Там се борят със снегонавяванията по пътищата в този район, като се опитват да пробият двуметрови преспи на пътя с.Николаевка – с.Дръндар и към с.Изгрев.

 

 

 

Снегонавяване има и по пътя с.Калиманци /община Аксаково – с.Баново, където преспи, образували се по пътя затрудняват движението.

 

 

 

Над 25 сигнала за паднали дървета са подадени на „горещия телефон“ на Община Стара Загора през вчерашния ден. Това съобщи в личния си фейсбук профил заместник-кметът Радостин Танев.

 

паднало

 

Усложнена остава обстановката в Шуменска област. Затворен поради снегонавяване е пътят от Шумен към Разград, на пътен възел „Диамант” е изграден контролно-пропускателен пункт от 23:00 ч. снощи, съобщи за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова.

 

 

 

Полицейски служители пренасочват водачите по обходен маршрут през Търговище. Изцяло затворен е пътят Шумен-Силистра, в района на Хитрино, поради силни навявания са се образували снежни преспи. Затворен е и пътят от село Зайчино ореше към Варна.

 

 

 

Обстановката в северната част на областта е сложна, има сигнали за закъсали автомобили в района на Каолиново, Нови пазар и Хитрино. Общо 36 са получените сигнали, 12 за евакуации, които са извършени. Има сигнали и за паднали клони и дървета, те се отработват приоритетно.

 

 

 

Поради скъсан централен електропроводник няма ток в Нови пазар, получени са съобщения за спряно електроподаване в някои шуменски села. Ток няма и в западната част на Шумен. В областта без ток са общо 31 населени места. Дежурните екипи на ЕРП-Север работят за отстраняване на авариите.

 

 

 

Областният управител на област Бургас Пламен Янев свика спешно експертно събрание на оперативния щаб във връзка с влошената климатична обстановка. Към момента в селата Просеник, Разбойна, Сини рид е възстановено енергоподаването, а в останалите села в община Руен екипи на EVN работят за възстановяването.

 

 

 

Затворен е Обзорският проход поради снегонавяване и закъсали автомобили. Дюлинският проход също е затворен по информация на полицията. Айтоският проход е отворен.

 

 

 

В София премахват още три тополи на бул. „Илиянци“ в София, където вчера дърво падна върху движещ се автомобил и на място почина 65-годишен мъж, а съпругата му е в тежко състояние. Това съобщи за БНР директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров.

 

 

 

 

Пътнически влакове по линията Каспичан – Русе, Самуил – Каспичан, Русе – Горна Оряховица са отменени заради провиснали и паднали клони върху железния път. Пътниците се пренасочват към следващи влакове по това направление. Със закъснение се движат влаковете по направление Русе – Самуил, Видин Мездра, Варна – София, София – Варна, Русе – Стара Загора, съобщават от БДЖ. Подробности за промените в разписанието вижте тук.

 

 

 

Летището във Варна работи, но има закъснели и отменени полети, казаха за БТА от пресцентъра на аеропорта.

 

 

Отменени са полети на Turkish Airlines от и за Истанбул, а по последна информация и на Wizz Air до Меминген, Германия. Закъснение има полетът на Wizz Air от Лондон Лутън. Снощи е бил пренасочен полетът на същата авиокомпания от Кьолн. Отложените полети ще бъдат изпълнени на по-късен етап.

 

 

Усложнена е пътната обстановка на прохода Шипка.

 

 

Фериботната платформа, обслужваща Оряхово – Бекет, временно преустанови работа, заради лошите метеорологични условия. Това се съобщава на сайта на Главна дирекция „Гранична полиция“. Мярката е в сила от вчера. Платформата се намира на българска територия.

 

 

 

Заради лошите атмосферни условия от Българския Червен кръст (БЧК) препоръчват днес да не се излиза в планината. За БТА от Планинската спасителна служба коментираха, че силният северен вятър допринася за понижаването на температурите, които на места падат до минус 10 градуса.

 

 

В района на Витоша, Стара планина и Родопите има мъгла. Разкъсана облачност има в района на Рила. До момента няма сигнали за бедстващи туристи. По част от пътеките на Витоша има навявания, като на места преспите достигат 10 см.

 

Оф нюз