ОБЩЕСТВО

Диана Ковачева: Доставчиците дължат на хората без ток по 20 лева за всеки час на тъмно

Диана Ковачева: Доставчиците дължат на хората без ток по 20 лева за всеки час на тъмно

big_663

 

 

В десетки населени места жителите започват четвърто денонощие на тъмно и студено.

 

 

Електроразпределителните дружества (ЕРП) са длъжни да обезщетят гражданите, които останаха без ток през последните денонощия, каза омбудсманът Диана Ковачева пред bTV. Тя беше поканена да разясни какви права имат пострадалите от снежното бедствие, немалка част от които започват четвърто денонощие на тъмно и студено.

 

 

 

Падналите клони, които скъсаха кабелите за електричество, са задължение на доставчиците, те отговарят за поддръжката, каза Ковачева. Тя е сезирала енергийния регулатор КЕВР дали ЕРП-тата са си изпълнили задълженията за поддръжка на електропреносната мрежа и на сервитутните зони – дали са поддържани и окастрени клоните, за да се предпазят кабелите. Задължение на енергийния регулатор пък е да следи дали дружествата изпълняват инвестиционните си планове.

 

 

 

Омбудсманът посочи, че хората имат право на обезщетение от 30 лева за първите 24 часа без и по 20 лв. на всеки час след 36 часа на тъмно и студено. Те биха могли да водят дела, но според омбудсмана е редно дружествата сами да обезщетят хората, без да чакат да бъдат съдени. Според нея ще е изключително несправедливо, ако дружествата се опитат да се позоват на непреодолима сила.

 

 

 

Ковачева каза, че хората с право са възмутени, затова че в неделя телефоните 112, на електроразпределителните дружества и ВиК операторите цял ден са били недостъпни и не са давали информация, което според нея е пълно безобразие.

 

 

 

Тя посочи, че от години най-много жалби се получават за качеството на тока, с който потребителите биват снабдявани и заради който им гърмят електроуредите.

Пълният хаос в малките населени места продължава. Няма ток и възрастни хора ще останат на тъмно, а някои и на студено, за четвърти ден.

 

 

Телефонът на електродружеството „Енерго Про“, което захранва Североизточна България, от събота през нощта е недостъпен. Сигналите по електронната поща очевидно не стигат до екипите, които отстраняват авариите. Справка на „Дневник“ в Министерството на енергетиката показа, че там например малкият град Бяла Черква не фигурира като бедстващ, въпреки че половината е на тъмно, няма и улично осветление.

 

 

 

Това означава, че подадените сигнали не са били отразени. Не е ясно и какво прави щабът към кмета на община Павликени и дали е информирал своевременно ЕРП-то. „Дневник“ не успя да се свърже с кмета на общината по нито един от каналите му за комуникация – инж. Емануил Манолов затваряше телефона. В пост във фейсбук обаче той отговори индиректно на въпроса на „Дневник“ какво е направил за справяне с проблема – призова хората да се обръщали към доставчиците на ток и вода, а не към щаба му, който трябва да подпомага хората в бедствието.

 

 

 

„Пълна анархия е“, коментира за „Дневник“ общински съветник от Павликени, пожелал да остане неназован. „Екипите работели по далекопроводи и няма кой да се занимава с жителите“, цитира той източник от областната управа.

 

 

„Никаква координация, никаква информация“, каза кметът на Бяла Черква Георги Терзиев по телефона за „Дневник„. Той обясни, че е хаос с отстраняването на авариите, а щабът в общинския център е безполезен. Никой не можел да каже кога аварийните екипи ще пуснат тока на хората.ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

0bb944c24940b4ae665b07ae3922fdda

Търговци тарикати пестят ток: Държат топли хладилните витрини, храната се разваля

юли 23, 2024
172175702360946

Флагман: Нелегално преминаващи мигранти запалиха гората между Богданово и Тракийци

юли 23, 2024
kiril-petkov

Шоу! Баби от Банкя се гаврят с Кирил Петков в центъра на София: Не те ли е срам, кажи! ВИДЕО

юли 23, 2024
пожар - пловдив

Апартамент гори в кв. „Кючук Париж“ в Пловдив! Съседи: Падна мълния!

юли 23, 2024
главун

Питат Главчев: Защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожарите – във фургон?

юли 23, 2024
0503.jpg_3871317083715853539_big

Удрят ни с 6 пъти по-скъп вечерен ток, климатикът в дома след работа става лукс на свободния пазар

юли 22, 2024