ОБЩЕСТВО

Диана Ковачева: Доставчиците дължат на хората без ток по 20 лева за всеки час на тъмно

Диана Ковачева: Доставчиците дължат на хората без ток по 20 лева за всеки час на тъмно

big_663

 

 

В десетки населени места жителите започват четвърто денонощие на тъмно и студено.

 

 

Електроразпределителните дружества (ЕРП) са длъжни да обезщетят гражданите, които останаха без ток през последните денонощия, каза омбудсманът Диана Ковачева пред bTV. Тя беше поканена да разясни какви права имат пострадалите от снежното бедствие, немалка част от които започват четвърто денонощие на тъмно и студено.

 

 

 

Падналите клони, които скъсаха кабелите за електричество, са задължение на доставчиците, те отговарят за поддръжката, каза Ковачева. Тя е сезирала енергийния регулатор КЕВР дали ЕРП-тата са си изпълнили задълженията за поддръжка на електропреносната мрежа и на сервитутните зони – дали са поддържани и окастрени клоните, за да се предпазят кабелите. Задължение на енергийния регулатор пък е да следи дали дружествата изпълняват инвестиционните си планове.

 

 

 

Омбудсманът посочи, че хората имат право на обезщетение от 30 лева за първите 24 часа без и по 20 лв. на всеки час след 36 часа на тъмно и студено. Те биха могли да водят дела, но според омбудсмана е редно дружествата сами да обезщетят хората, без да чакат да бъдат съдени. Според нея ще е изключително несправедливо, ако дружествата се опитат да се позоват на непреодолима сила.

 

 

 

Ковачева каза, че хората с право са възмутени, затова че в неделя телефоните 112, на електроразпределителните дружества и ВиК операторите цял ден са били недостъпни и не са давали информация, което според нея е пълно безобразие.

 

 

 

Тя посочи, че от години най-много жалби се получават за качеството на тока, с който потребителите биват снабдявани и заради който им гърмят електроуредите.

Пълният хаос в малките населени места продължава. Няма ток и възрастни хора ще останат на тъмно, а някои и на студено, за четвърти ден.

 

 

Телефонът на електродружеството „Енерго Про“, което захранва Североизточна България, от събота през нощта е недостъпен. Сигналите по електронната поща очевидно не стигат до екипите, които отстраняват авариите. Справка на „Дневник“ в Министерството на енергетиката показа, че там например малкият град Бяла Черква не фигурира като бедстващ, въпреки че половината е на тъмно, няма и улично осветление.

 

 

 

Това означава, че подадените сигнали не са били отразени. Не е ясно и какво прави щабът към кмета на община Павликени и дали е информирал своевременно ЕРП-то. „Дневник“ не успя да се свърже с кмета на общината по нито един от каналите му за комуникация – инж. Емануил Манолов затваряше телефона. В пост във фейсбук обаче той отговори индиректно на въпроса на „Дневник“ какво е направил за справяне с проблема – призова хората да се обръщали към доставчиците на ток и вода, а не към щаба му, който трябва да подпомага хората в бедствието.

 

 

 

„Пълна анархия е“, коментира за „Дневник“ общински съветник от Павликени, пожелал да остане неназован. „Екипите работели по далекопроводи и няма кой да се занимава с жителите“, цитира той източник от областната управа.

 

 

„Никаква координация, никаква информация“, каза кметът на Бяла Черква Георги Терзиев по телефона за „Дневник„. Той обясни, че е хаос с отстраняването на авариите, а щабът в общинския център е безполезен. Никой не можел да каже кога аварийните екипи ще пуснат тока на хората.ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_russia-2123697_1280

Спират инвестициите от Русия със закон, можели да „навредят на нац. сигурност и обществения ред в страната“

февруари 23, 2024
1708604719-kolan

Наши митничари накараха турчин да си разхлаби панталона и ето какво откриха / СНИМКА

февруари 22, 2024
1010x570

Митрофанова: Навални е агент на ЦРУ и МИ-6, Русия няма интерес от смъртта му / СНИМКИ

февруари 22, 2024
75573_0262194a5e4fdb0d96016606c7b924ce

Пеевски отсече: „всичко свърши Христо, приятелю мой“! Без ДПС наистина всичко за наглите Кирчо, Христо и Лена приключва!

февруари 22, 2024
fd6bd38bf8c9e669904ce7182b37d522

ПИК: Браво на Пеевски – отвори Кутията на Пандора! Бойкикев е ибрикчия на Сараите, Антикорупционният фонд е бухалката му. А Борисов пак се усуква

февруари 22, 2024
big_2238

Война в Сглобката: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

февруари 21, 2024