СВЯТ

Путин пред Г-20: Време е да прекратим тази трагедия в Украйна

Путин пред Г-20: Време е да прекратим тази трагедия в Украйна

 

 

1010x570 (2)

 

 

 

 

Русия е „готова за преговори“, за да сложи край на „трагедията“ с войната в Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин в свое обръщение към виртуалната среща на Г-20, съобщава в. „Гардиън„.

„Някои колеги вече заявиха в речите си, че са ужасени от „продължаващата агресия на Русия в Украйна“. Да, разбира се, военните действия винаги са трагедия. Конкретни хора, конкретни семейства и страната като цяло. И, разбира се, трябва да помислим как да спрем тази трагедия“, каза той.

 

 

 

 

Путин припомни, че Украйна, а не Русия, е отказала да преговаря и се е затворила за такъв диалог, докато Москва винаги е била готова за него. Той подчерта, че страната му никога не е отказвала да участва в мирните преговори с Киев, но напомни, че украинският президент Володимир Зеленски със заповед е забранил да се водят такива преговори.

Руският лидер заяви, че инвазията е била необходима, за да се преодолее „държавния преврат“ в Украйна.

Пред Г-20 Путин увери, че Русия изпълнява всички свои международни задължения по отношение на износа на храни и енергия.

По негови думи „колосалният стрес“, който изпитват световните икономики, не е по вина на действията на Русия в Украйна, а на тези на Запада и „необмислената макроикономическа политика на някои страни“. Той посочи, че е необходимо да се помисли как да се спре трагедията в Украйна.

 

 

 

В речта си Путин засегна и по-широки геополитически въпроси, отбелязвайки, че голяма част от икономическата активност се измества към Азия и Африка. Той заяви, че Русия е изпратила безплатно зърно в Африка и подчерта желанието на страната си да допринесе за глобалните цели за климата и развитието – с думи, които ще бъдат изтълкувани от мнозина като опит за разширяване на зоните на влияние на Русия в Глобалния юг.

 

 

 

 

 

 

За двуличието на Запада

 

 

 

„Разбирам, че тази война, загубата на човешки живот не може да не е шокираща. А кървавият преврат в Украйна през 2014 г., последван от войната на киевския режим срещу народа му в Донбас? Нима това не е шокиращо? А изтребването на цивилни граждани в Палестина, в ивицата Газа, не е ли шокиращо днес? А фактът, че лекарите трябва да извършват операции на деца – операции в кухини – да оперират със скалпел по детските тела без упойка – не е ли шокиращ? И фактът, че генералният секретар на ООН заяви, че Газа се е превърнала в огромно детско гробище – не е ли шокиращ?“

 

 

За трансформацията на световната икономика

 

 

 

Говорейки за световната икономика, руският лидер отбеляза, че тя е в процес на големи трансформации. Появяват се нови центрове на развитие, а дейността се премества в регионите на Азия, Африка и Латинска Америка. Ситуацията изисква колективни консенсусни решения, отразяващи мнението на по-голямата част от международната общност.

 

 

„Колосалният стрес, на който е подложена световната икономика, е пряко следствие от необмислените макроикономически политики на някои държави. Вливането на трилиони долари и евро в икономиката, в банковата система, несъмнено провокира рязко покачване на световната инфлация, бързо нарастване на цените на храните и енергията. Именно това е в основата на събитията, които споменах. Не нашите действия или опитите ни да въдворим справедливост в Украйна. Не.“

 

 

 

В резултат на тази политика най-много пострадаха най-бедните страни, подчерта президентът.

 

За стъпките за преодоляване на кризата

 

 

 

„За да се възстанови отвореното и взаимноизгодно сътрудничество, е необходимо да се оптимизира системата за глобално икономическо управление, на първо място да се рестартира СТО в нейната цялост, включително арбитража – посочи Путин.
Освен това е необходимо да се увеличи ролята на развиващите се икономики в международните финансови институции като МВФ и Световната банка, за да се използват техните ресурси в полза на развитието на наистина нуждаещите се страни.“

 

 

 

„Готови сме да работим заедно за решаването на тези неотложни задачи в рамките на Г-20, както и на други международни институции. Включително – в рамките на асоциацията БРИКС, чиято тежест и влияние, разбира се, нарастват, това е очевидно, особено като се има предвид процесът на нейното разширяване.“

 

 

 

Президентът подчерта, че Русия ще продължи да допринася за постигането на целите на устойчивото развитие, опазването на климата и биологичното разнообразие на Земята, цифровата трансформация на световната икономика и осигуряването на продоволствена и енергийна сигурност.

 

 

 

Участието на Путин в срещата на Г-20 е първото по рода си от доста време насам, защото събра на едно място Путин и западните лидери, въпреки че по време на 17-минутната му реч се оказа, че само няколко държави са настроили стрийминга си, за да го чуят – Испания, Сингапур, Бангладеш, Индонезия, Южна Корея и домакините от Индия. Китай е бил представен от премиера си, а САЩ са отказали да присъстват.

 

 

 

Ден преди това Путин участва и в извънредната онлайн среща на БРИКС, свикана по повод израелско-палестинския конфликт. Там той  призова страните от групата да участват в търсенето на мирно решение, предаде Ройтерс.

 

 

Източници: news.bg, reuters.bg, ТАСС, РИА Новости

 

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024