ОБЩЕСТВО

Проф. Иван Попов донесе 10 млрд. лв. чиста печалба на държавата, но ето как завърши животът му

Проф. Иван Попов донесе 10 млрд. лв. чиста печалба на държавата, но ето как завърши животът му

 

ezgif-2-f04b7f2f3f

 

 

Професор Попов е роден в Търново през далечната 1907 година. Още от дете започва да се интересува от техника, по-късно заминава за София, където завършва Втора мъжка гимназия, а след това постъпва във Физико-математическия факултет на Софийския университет и завършва с отличие, а през 1931 г. получава френска стипендия и впоследствие се дипломира като инженер в Тулуза със златен медал, припомня „Борба“.

 

 

 

Той е единственият чужденец, удостоен с това отличие. Веднага 15 френски фирми искат да започне работа при тях, но той се завръща в България и основава собствена фирма „Елфа“.

 

 

Тъй като проф. Иван Попов е от комунистическо семейство, а през 1941 г. брат му е заловен и осъден на смърт, той решава да замине за Унгария. Там той продава един от своите патенти на завода „Агролукс“, а след това е назначен за директор на „Хермангьой“, пише borbabg.com.

 

 

 

Издава много трудове, пътува из цяла Европа и бързо се утвърждава като световноизвестен учен.

 

 

 

Става почетен доктор на Висшето техническо училище в Илменау, а за успешно внедряване на разработката е награден с националното отличие за наука на Германската демократична република.

 

 

 

Това се случва през 1961 г., а при едно от посещенията си в ГДР Тодор Живков разбира, че немците се канят да назначат българин за заместник-министър на електротехническата промишленост.

 

 

 

 

Живков за пръв път чува името на българския учен и след като се завръща в България, поставя въпроса пред Политбюро с думите: „Толкова много ли професори специалисти имаме, че ги изнасяме за чужбина?“.

 

 

 

На следващата година проф. Иван Попов се завръща в България и е назначен за председател на Държавния комитет за наука и технически прогрес. Под негово ръководство се пуска и първата българска електронна сметачна машина „Витоша“.

 

 

 

Вледствие дейността му страната ни става водеща в световен мащаб по производство на запаметяващи устройства с 40% дял в СИВ.

 

 

 

Заради огромния си международен авторитет и постиженията на страната ни под негово ръководство проф. Попов е избран за министър на машиностроенето през 1971 г. и за вицепремиер. През 1974 г. е заместник-председател на Държавния съвет. През 1976 г. напуска поста и става председател на научно-техническите съюзи в България.

 

 

 

Под негово ръководство се изграждат много научни бази в страната.

В периода от 1971 до 1989 година в голяма степен благодарение на него, страната ни произвежда продукция от електронно-изчислителна техника на стойност 20 милиарда лв. и има чиста печалба от 9,5 милиарда лева.

 

 

 

За своята дейност проф. Попов получава признание и отличия от цял свят. Той е носител на ордена „Кирил и Методий“ I степен, „Герой на социалистическия труд“, „Народен деятел на културата“, член-кореспондент на Академията на науките в Тулуза, член-кореспондент на БАН, почетен член на Съюза на германските инженери.

 

 

 

В края на живота си той не приема наградата на Съюза на електронните инженери на САЩ (IEEE) с думите: „Моята награда е това, което аз съм построил, и то може да се види в полетата на България“.

 

 

 

 

Под негово ръководство страната ни изнася електронноизчислителна техника в размер на 2,3 пъти повече, отколкото останалите страни от СИВ, взети заедно.

 

 

 

След пенсионирането си живее скромно, в двустаен апартамент, дава много идеи за развитието на страната ни в условията на пазарна икономика, но никой не се вслушва в съветите му. Умира през 2000 г. почти напълно забравен от българското общество.

 

 

Борба, Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

0bb944c24940b4ae665b07ae3922fdda

Търговци тарикати пестят ток: Държат топли хладилните витрини, храната се разваля

юли 23, 2024
172175702360946

Флагман: Нелегално преминаващи мигранти запалиха гората между Богданово и Тракийци

юли 23, 2024
kiril-petkov

Шоу! Баби от Банкя се гаврят с Кирил Петков в центъра на София: Не те ли е срам, кажи! ВИДЕО

юли 23, 2024
пожар - пловдив

Апартамент гори в кв. „Кючук Париж“ в Пловдив! Съседи: Падна мълния!

юли 23, 2024
главун

Питат Главчев: Защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожарите – във фургон?

юли 23, 2024
0503.jpg_3871317083715853539_big

Удрят ни с 6 пъти по-скъп вечерен ток, климатикът в дома след работа става лукс на свободния пазар

юли 22, 2024