Европа

„Бейби Макрон“ е най-младият френски премиер, омъжен е за евродепутат / ОБЗОР

„Бейби Макрон“ е най-младият френски премиер, омъжен е за евродепутат / ОБЗОР

 

Image_16784657_40_0

 

 

34-годишният Габриел Атал стана най-младият министър-председател на Франция във вторник. Ден по-рано досегашната премиерка и втората жена изобщо, заемала длъжността в страната – Елизабет Борн, подаде оставка. Рокадата е очаквана отдавна в кабинета на президента Еманюел Макрон. Атал е и

първият открито хомосексуален министър-председател

 

 

във френската история. От юли 2023 г. досега той заемаше поста на министър на образованието. Политически коментатори бързо го определиха като “Бейби Макрон” и “Момчето на Макрон”, тъй като през по-голямата част от политическата си кариера младият политик играе в лагера на президента. Изборът на Макрон е резултат от стремежа му да си върне доверието на хората след масовите протести срещу пенсионната реформа, както и след сътресенията в центристкото му мнозинство заради закона за миграцията.

 

 

Със заемането на поста си Атал изпревари някои от утвърдените лица във френската политика – вътрешния министър Джералд Дарманин, министъра на икономиката Бруно льо Мер и военния министър Себастиан Лекорню. Младият политик привлече вниманието, след като проучване на IPSOS от декември показа, че той е получил най-висока оценка за обществено одобрение, изпреварвайки бившия премиер Едуар Филип.

 

 

 

“Гордея се, че съм възпитал нови таланти”, посочва Макрон за Атал в края на 2023 г. Още в началото на политическата си кариера 34-годишният французин се отличава с говоренето пред публика по различни въпроси. Комуникативните му умения и бързата му мисъл му

носят прозвището Словесния снайперист

 

 

Новият премиер е син на Ив Атал – адвокат и филмов продуцент от тунизийско-еврейски произход, и Мари дьо Кури – потомка на православни християни от Одеса. Израства в Париж заедно с трите си по-малки сестри.

 

 

Въпреки привилегированата среда, от която идва, Атал се сблъсква с предизвикателства, породени главно от произхода и сексуалната му ориентация. Пред в. “Либерасион” разказва: “Баща ми ми каза: “Може би си православен, но цял живот ще се чувстваш евреин най-вече защото

 

 

 

ще страдаш от антисемитизъм заради името си”

Завършва частно училище в Париж, където високопоставени политици пращат децата си. Атал неведнъж е споменавал за тормоза и хомофобията, на които е бил подложен там.

 

 

Той завършва право в “Париж-Пантеон-Асас”, а след това получава магистърска степен по връзки с обществеността от престижния Институт за политически науки в Париж. През 2012 г. започва да работи в Министерството на здравеопазването, като тогава то е оглавено от Марисол Турен, майка на един от съучениците му. Тя го описва като “умен и отзивчив”, на когото му предстои “голяма кариера и светло бъдеще”.

 

 

 

През 2016 г. Атал се присъединява към новата по онова време партия на Макрон – “Напред”, която по-късно става “Република, напред!”, днес “Ренесанс”. Оттогава насам той бързо катери стълбата на френската политика. В редиците на “Ренесанс” Атал среща любовта в лицето на 38-годишния Стефан Сежурне – евродепутат и генерален секретар на партията, който преди това е съветник на Макрон. Двамата имат сключен граждански брак.

 

 

 

През 2017 г. Атал е избран за депутат, а година по-късно става част от правителството като държавен секретар на младежта. Това го превръща в най-младия член на кабинета от началото на Петата република на Франция, като той заема този пост до 2020 г. Същата година става говорител на правителството до средата на 2022 г., а след това е избран за министър на бюджета. Длъжността заема до юли 2023 г., а после става министър на образованието.

 

 

На този пост Атал разпореди забраната на абаите – дългите роби, които някои мюсюлманки носят, в училищата. Той също така подкрепи идеята за задължителни униформи в учебните заведения – предложение, за което се застъпва първата дама на Франция Брижит Макрон.

 

 

24 часа

Европа

More in Европа

фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024