Политика

Война в Сглобката: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Война в Сглобката: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

 

big_2238

 

 

Меморандумът на ПП-ДБ е опит за политическа търговия, прикрита зад лозунги, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на извънреден брифинг в Министерството на външните работи.

 

 

Тя категорично заяви, че няма да сложи подписа си под меморандума, предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“, пише offnews.bg.

 

 

 

„Намирам меморандума за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. По-подробен прочит сочи за опит за политическо овладяване на съдебната система“, каза тя.

 

 

 

Габриел е на мнение, че ПП-ДБ на практика са предложили на ГЕРБ да се споразумеят за подялба на службите, регулаторите и съдебната система, в разрез с конституцията.

 

 

 

Според нея реформите трябва да се правят чрез изменения на законодателството, без да се намесват правомощията на останалите власти.

 

 

 

 

„Така предложеният документ, и за най-големия лаик е ясно, че всички амбициозни цели няма как да бъдат постигнати за тези 6 месеца. Ако беше тоилкова лесно, защо не го заложихме или постигнахме до този момент? Или ще се искат от мен с ясното съзнание, че няма да мога да изпълня тези задачи“, попита Габриел.

 

 

 

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел даде извънреден брифинг в Министерството на външните работи.

Заявката е, че тя ще говори по „всички актуални теми от вътрешнополитическия дневен ред на страната“.

 

 

 

Извънредното изявление на Габриел идва на фона на покачващото се в последните дни напрежение около предстоящата ротация на кабинета „Денков“, договорена с т. нар. „джентълменско споразумение“ между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), която би трябвало да се случи на 6 март.

 

 

 

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се скара на премиера Николай Денков и Мария Габриел – не преговаряли за ротацията, а пътували в чужбина. Той вдигна градуса в т.нар. „сглобка“ като се закани на „некоалиционните“ си партньори ПП-ДБ. „Ние не сме клошари. Няма да ни давате, ние ще ви бием и ще си вземем това, което заради компромиса беше надвзето от нас“, каза Борисов.

 

 

 

На свой ред от ПП-ДБ предложиха меморандум за продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността до декември 2024 г. В меморандума пише, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, то ГЕРБ и ПП-ДБ следва да се договорят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов подчерта, че за ПП-ДБ е важно да има отчетност на властта.

 

 

 

Тази сутрин Бойко Борисов каза, че не е чел меморандума. Той заяви, че Габриел му била „прочела 10 реда“ от него и че „изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на некоалицията“. Междувременно Христо Иванов отказа участие в сутрешния блок на bTV в последния момент заради „неотложни ангажименти, свързани с меморандума“. В Народното събрание съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че меморандумът не е ултиматум, а отворена позиция, за да се стигне до разбирателство с ГЕРБ.

 

 

 

 

В меморандума на ПП-ДБ подробно са разписани процедури за попълването на регулаторите. От ДПС реагираха като заявиха, че ще блокират попълването им. Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че „някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин“ и че е абсурдно в меморандум да се иска подялба на съдебната власт и Антикорупционната комисия. „Това е нечувано. Ние няма да подкрепим това делкане и в делкане няма да участваме“, каза Пеевски.

Очаквайте подробности!

Политика

More in Политика

Асен Василев-6

Радев поиска от служебния кабинет да направи ревизия на финансите на Асен Василев

април 5, 2024
банкова

Прокуратурата повдига обвинение за организирана престъпна група в Агенция „Митници“

април 4, 2024
zhivko-kotsev-1

ДАНС е обискирал дома на главния секретар на МВР Живко Коцев. За да не го арестуват, той се е съгласил да стане свидетел по делото за контрабанда

април 4, 2024
big_2217

МФ с изненадваща прогноза: Влизането ни в еврозоната ще доведе до забавен растеж на доходите и икономиката

април 3, 2024
Image_17554307_40_0

С поредна комисия парламентът ще разследва корупцията в митниците и ролята на Асен Василев в тях

април 3, 2024
rumen-spetsov-655x442

ДАНС удари Асен Василев с ареста на шефката на митниците, адвокатката й отрича да е задържана

април 3, 2024