СВЯТ

Зеленски уволни Залужни и назначи „най-опитния командир“ за главнокомандващ армията

Зеленски уволни Залужни и назначи „най-опитния командир“ за главнокомандващ армията

 

1010x570

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е дошло времето за смяна на военното ръководство, като официално обяви смяната на главнокомандващия армията генерал Валерий Залужни, предава „Ройтерс“.

 

 

 

Изявленията следват дни на спекулации, че Зеленски обмисля да уволни Залужни, който е възприеман от много украинци като национален герой за надзора на военните усилия от февруари 2022 г.

 

 

 

Министърът на отбраната Рустем Умеров каза отделно, че е взето решение за смяна на военното ръководство.

Зеленски каза в изявлението си, че се е срещнал със Залужни.

 

 

„Обсъдихме от какво обновяване се нуждаят Въоръжените сили на Украйна.Обсъдихме и кой може да бъде в обновеното ръководство на Въоръжените сили на Украйна. Времето за това обновление е сега“, каза той.

 

 

 

Той е помолил генерала да остане „в неговия екип“, добави той.

 

 

 

В собственото си изявление Залужни каза, че е имал „важен и сериозен разговор“ със Зеленски и че е взето решение за промяна на тактиката и стратегията на бойното поле.

 

 

 

„Задачите на 2022 г. са различни от задачите на 2024 г. Затова всички трябва да се променят и адаптират и към новите реалности. За да победим и заедно“, се казва в изявлението му.

 

 

 

Двете изявления бяха публикувани в рамките на секунди едно от друго, което предполага, че двете най-видни военновременни фигури в Украйна са се координирали тясно, за да демонстрират единство.

 

 

 

За нов главнокомандващ Въоръжените сили на УКрайна е назначен генерал-полковник Александър Сирски. За назначението първо Зеленски съобщи в социалните мрежи. „Искам визията за войната да бъде единна сред нашите войници в Работино или Авдиевка, както и в Генералния щаб и в щаба“, каза той.

 

 

 

Зеленски определя Сирски като „най-опитния украински командир“ и припомня, че е командвал успешната защита на Киев в началото на войната и след това и успешното настъпление през есента на 2022 г. в района на Харков.

 

 

 

„Благодарен съм на генерал Залужни за две години отбрана… Днес говорихме открито за това, което изисква промени в армията“, каза Зеленски за срещата си със Залужни. „Предложих генерал Залужни да продължи да бъде в екипа на украинската държава. Ще съм му благодарен за съгласието.“ Самият Зеленски не посочва обаче, че го е получил.

 

Ройтерс, Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024