ОБЩЕСТВО

Прекланяме се пред героизма на Апостола на свободата Васил Левски

Прекланяме се пред героизма на Апостола на свободата Васил Левски

 

phptumcji_559x345

 

 

 

Днес в цялата страна продължават възпоминателните церемонии по повод 151-вата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

 

В София от 17.00 часа ще се проведат архиерейска панихида в храм „Света София“ и възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в София в 18.00 часа.

 

По време на церемонията възпоменателно слово ще произнесат президентът Румен Радев, кметът на София Васил Терзиев и ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

 

Възпоменателна церемония по повод 151-вата годишнина от гибелта на Васил Левски ще има и пред паметника му в парка на Военната академия. Домакин на проявата е началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев.

 

 

Паметникът на Левски във Военната академия е открит през 2016 г. по инициатива на военно-патриотични организации.

 

В Столичната библиотека се открива документална изложба.

 

В родния град на Левски Карлово годишнината ще бъде отбелязана с митинг поклонение.

В Ловеч тази вечер се организира традиционното Национално възпоменателно факелно шествие в памет на Апостола на свободата Васил Левски, тази година под надслов „151 години безсмъртие“. По рано през деня годишнината от гибелта на Левски ще бъде отбелязана и с гражданско поклонение пред паметника му в двора на Къкринското ханче.

 

Заради отбелязването на датата се въвежда специална организация на движението в района около храм-паметника „Свети Александър Невски“ от 8 сутринта до 8 вечерта са забранени престоят и паркирането на автомобили.

 

По бул. „Васил Левски“ в района на паметника от 10 сутринта до 20 ч. е забранено влизането и в двете посоки, както и по прилежащите улици. Има промяна и в градския транспорт в района.

 

„Васил Левски притежава онези добродетели, които всеки човек би следвало да притежава: да бъде добър към всички, да бъде честен към всички, да бъде смел да казва кривиците на този, който е срещу него. Както самият Васил Левски споделя: „Кажете моите кривици и аз твоите, па’ да продължим заедно“.

 

Това припомни Дора Чаушева директор на Националния музей „Васил Левски“ в град Карлово:

 

„Той успява да увлича всички да последват неговите идеи. Един човек, който и да бил, колкото и голям гений да е, сам не може да осъществи такова всенародно дело. А, само човек, който има качествата и способността да убеди другия, че това е пътят, по който трябва да се върви, е особено ценно качество за Васил Левски“.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

kristiyan-tedi

Стана ясно кои са жертвите от кървавата баня с джип в Пловдив, шофьорът е син на служителка от КАТ / СНИМКИ

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
малинов

Цената на тока скача от 1 юли – няма как иначе, обяви енергийният министър

май 12, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024