Спират инвестициите от Русия със закон, можели да „навредят на нац. сигурност и обществения ред в страната“

Spread the love

big_russia-2123697_1280

 

 

Междуведомствен съвет ще подбира чуждестранните инвестиции, приеха депутатите с промените на второ четене на Закона за насърчаване на инвестициите.

 

 

 

На наблюдение ще подлежат всички преки чуждестранни инвестиции от Русия и Република Беларус. Обхванат е широк кръг от инвестиции, при които се създават или поддържат трайни или преки връзки между инвеститорите от трети държави, предаде БНР.

 

 

Целта е българската икономика да бъде „предпазена от инвестиции с корозивен капитал, които имат потенциала да навредят на националната сигурност или на обществения ред на страната“, а в по-широк смисъл на сигурността на европейските и атлантическите партньори.

 

 

Създава се Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции, който ще бъде постоянно действащ орган, решиха народните представители.

 

 

В него ще влизат и представители на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Агенция „Разузнаване“.

 

 

Чуждестранни инвеститори, които искат да направят пряка чуждестранна инвестиция у нас, ще бъдат длъжни да подават заявление за издаване на разрешение.

 

 

 

На скрининг ще подлежат всички преки чуждестранни инвеститори, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. От „Има такъв народ“ и „Възраждане“ не подкрепиха промените.

 

 

 

Обектът на инвестициите, който ще бъде обект на регулация в законопроекта, са тези от енергетиката, транспорта, водите, здравеопазването, комуникациите, медиите, както и въздухоплаването и отбраната.

 

 

БНР