СВЯТ

Байдън нарече Путин „разбойник“ и „диктатор-убиец“. Русия реагира: Безсилието на Вашингтон е видимо, търпят провал след провал

Байдън нарече Путин „разбойник“ и „диктатор-убиец“. Русия реагира: Безсилието на Вашингтон е видимо, търпят провал след провал

 

 

60793cd265cd0

 

 

 

 

Русия разкритикува вчерашно изказване на президента на САЩ Джо Байдън, нарекъл руския държавен глава Владимир Путин „диктатор-убиец“ и „чист разбойник“ по време на събитие по повод посещението на ирландския премиер Лио Варадкар, пише БТА. А думите на Байдън бяха цитиран от водещи американски медии, включително телевизия Си Ен Ен.

 

 

 

На ежегоден официален обяд по случай Деня на Свети Патрик (почитан в Ирландия и сред ирландската общност в САЩ, чийто представител е самият Байдън – бел. ред.) в Капитолия президентът коментира военната помощ за Украйна, блокирана в Конгреса на САЩ. В изказването си той заяви, че Путин е „диктатор-убиец, чист разбойник, който води неморална война срещу украинския народ“.

 

 

 

Същевременно той призова всички присъстващи на събитието „да се противопоставят на Владимир Путин“. По-рано, по време на среща с вицепремиера, външен министър и министър на отбраната на Ирландия Михол Мартин, президентът разкритикува „бруталността на Путин и просто нечовешките неща, които той и неговите войски правят в Украйна“.

 

 

Последва официална реакция на руските власти: „Такива изрази не са от полза за държавните глави. Едва ли Америка може да се гордее с това“, отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

 

 

Според посланика на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов „поредното неприемливо изказване напълно съвпада с русофобската линия на Вашингтон с неуморния ѝ стремеж да погребе двустранните връзки и да нанесе „стратегическо поражение на Русия“. „Налице е безсилие пред откровено слабите външнополитически резултати от дейността на [американската] администрация, която търпи провал след провал“, написа от името на посланика в канала си в „Телеграм“ дипломатическата мисия, цитирана от ТАСС.

 

 

 

Източник: „24 часа“

 

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024