Политика

Прибързаната оставка на Денков пречи на Мария Габриел за маневриране, Радев е на ход

Прибързаната оставка на Денков пречи на Мария Габриел за маневриране, Радев е на ход

 

габриел-денков

 

 

Първото ротационно правителство, създадено по нестандартна формула, тръгна към историята, като остави малко време на Мария Габриел да действа за съставяване на ново.

 

Днес, 6 март, Народното събрание гласува единодушно оставката (216 гласа „за), която премиерът Денков депозира в парламента ден по-рано.

 

Според повечето наблюдатели този ход бе прибързан, въпреки че 6 март бе датата, на която следваше да се извърши ротацията.
Но точно в този момент лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия поема щафетата, и вицепремиерът Мария Габриел са на среща на ЕНП в Букурещ – факт, който бе известен много по-рано.

 

Самото гласуване на оставката, както и задвижването на конституционната процедура за съставяне на ново правителство можеше да бъде отложено.
Очевидно обаче ПП-ДБ предприемат стратегическа маневра, която съкращава времето, което Мария Габриел има за да предложи правителство. И още нещо много важно – времето за преговори между двете политически сили, които трябва да изчистят редица въпроси около следващия кабинет, ако са решени такъв да има с тяхна подкрепа, става много късо.

Според член 48 алинея 8 от Правилника на Народното събрание „законопроектите и проектите за решения, които се включват в дневния ред на редовното пленарно заседание на Народното събрание, провеждано през първата сряда на всеки месец, се предлагат от парламентарните групи. Предложенията се правят до 18,00 ч. на предишния ден чрез председателя на Народното събрание. Всяка парламентарна група има право да предложи по една точка от дневния ред, която се разглежда по същество.“

Казано с други думи, в първата сряда от месеца дневният ред на Народното събрание не се определя от председателя Росен Желязков и ПП-ДБ очевидно решиха да се възползват от тази възможност. Така оставката бе депозирана вчера и гласувана днес – в отсъствието на самата Габриел.

Сега на ход е президентът Румен Радев, който трябва да стартира консултациите с парламентарните политически сили, както е по Конституция, и да връчи проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС. Оттам нататък започва да тече седемдневния срок за реализация на мандата.

Не е случайно, че от ГЕРБ определиха решението на ПП-ДБ да се приеме оставката днес като прибързано и в отсъствието на ротационния кандидат за премиер Мария Габриел. На Национално съвещание на партията вчера партията предложи пректоспоразумение, което е основа за стабилно коалиционно правителство за пълен мандат. Това предполага време за изчистване на позициите и за разговори.

 

Ако оставката бе гласувана по-късно този месец, двете политически сили щяха сами на определят времето и темповете на предстоящите разговори. Сега тази възможност е в ръцете на Радев, който преди време заяви, че няма да бави умишлено процедурата

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024