ОБЩЕСТВО

Въпреки антируската пропаганда: България най-много харесва Владимир Путин от страните в ЕС, според проучване на Ipsos

Въпреки антируската пропаганда: България най-много харесва Владимир Путин от страните в ЕС, според проучване на Ipsos

 

cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

 

 

Руският президент Владимир Путин е най-мразеният лидер сред европейците в ЕС, но е и сред най-разпознаваемите, показва проучване на Ipsos. У нас дори е по-харесван и по-известен от украинския президент Володомир Зеленски.

 

 

 

В изследването участват 18 държави от ЕС и целта е да се разберат нагласите на хората към най-големите европейски лидери. Сред тях, освен Путин и Зеленски, са френският президент Еманюел Макрон, унгарският премиер Виктор Орбан и испанският министър-председател Педро Санчес.

 

 

Според данните най-мразен е Путин с цели 79% отрицателна нагласа от членките на ЕС, а най-харесван е Зеленски, като почти половината от участващите имат положителна нагласа към него.

 

 

 

 

Негативната нагласа спрямо руският президент е преобладаваща във Финландия (94%), Швеция (91%), Дания (91%), Полша (91%), Испания (90%), Португалия (89%), Нидерландия (88%) и Франция (80%).

 

 

Спад под 60% с отрицателно мнение за него има само в четири държави, сред които е и България с 48%. Останалите са Гърция (59%), Унгария (57%) и Словакия (56%).

 

 

 

От друга страна, 10% имат положително мнение за него, а 11% „не знаят достатъчно“.

 

 

 

За пореден път България се откроява като изключителен случай – 37% от анкетираните имат положително мнение за Путин, което е най-високият резултат сред всички страни.

 

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски също е фигура, която или е обичана, или е мразена, показват данните от проучването. Процентите на „не знам достатъчно“ са много ниски във всички страни.

 

 

 

 

В скандинавския регион и на Иберийския полуостров Володимир Зеленски получава най-високите положителни оценки – 81% във Финландия, 74% в Швеция, 72% в Дания и Португалия и 64% в Испания.

 

 

За разлика от тях, повече от половината от анкетираните в Унгария (60%), Гърция (57%) и България (56%) имат отрицателно мнение за украинския президент.

 

 

Други държави, в които отрицателната оценка надделява над положителната, са Словакия (50% срещу 26%), Австрия (47% срещу 33%), Италия (41% срещу 32%) и Чешката република (37% срещу 36%).

 

 

 

Картината с резултатите от проучването е в разрез с позициите, които официално заемат националните правителства на някои от страните.

 

 

 

Италианският министър-председател Джорджия Мелони и чешкият Петър Фиала са върли поддръжници на Украйна и защитават режима на санкции срещу Русия. Неотдавна Чешката република започна инициатива за закупуване на 800 000 боеприпаса за Киев в ускорени срокове.

 

 

 

Друг забележителен случай е Германия – водещият доставчик на военна помощ в ЕС. Според проучването германците са далеч от единодушие в оценката си – 41% имат положително мнение за Зеленски, а 36% – отрицателно.

 

 

В Румъния, където фермерите се оплакват от евтиното и безмитно зърно, идващо от Украйна, разделението е също толкова ярко – 49% са положително настроени, а 40% – отрицателно.

 

 

 

Източник: бТВ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024