Политика

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

аец

 

 

АЕЦ „Козлодуй“ ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво.

Това обяви изпълнителният директор на компанията Валентин Николов. Наличното руско гориво ще се използва за резерв.

 

 

Малко след 14.30 часа вчера е поставена последната от първите 43 касети с ядрено гориво от „Уестингхаус“ в Блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“. Очаква се блокът да бъде пуснат в експлоатация отново на 9 юни. Директорът на АЕЦ „Козлодуй“ коментира, че цената на американското гориво е сходна с тази на руското гориво.

 

 

Междувременно продължават и преговорите с френската Франатом за ядреното гориво за 6-и блок.

 

 

 

„Ние в 4-годишния период трябва да завършим диверсификацията, която е толкова необходима на България предвид и геополитическата обстановка. И може би в Източна Европа, знаете, Югоизточна Европа, ние сме първата централа, която стартира преди 50 години, сега също ще бъдем първата, която ще имаме изцяло диверсифицирано гориво в нашата централа“, посочи Валентин Николов – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

 

 

„Днес присъстваме на един исторически момент. Исторически по своята същност, тъй като в 50-годишната история на АЕЦ „Козлодуй“, за първи път централата ще работи с алтернативно гориво“, изтъкна Владимир Малинов – служебен министър на енергетиката.

 

 

 

Служебният енергиен министър Владимир Малинов заяви, че е преговарял с Американската експортно импортна банка, която се е съгласила да финансира изцяло доставката на американските съоръжения за 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“, както и 40% от българското участие в проекта на новите мощности.

 

 

„Диверсификацията на ядреното гориво в България е първа крачка за диверсификация. Стъпката беше предприета от няколко правителства. Поздравявам ви за вашата визия. Вярвам, че България ще стане енергиен хъб, след като диверсифицира източниците си на гориво“, заяви Кенет Мертен – посланик на Съединените щати в България, цитиран от БНТ.

 

 

„Какво по-хубаво от това, което се случва днес? Наистина това е вече завършен първи етап на реална диверсификация на ядрено горивния процес. Това не са просто едни 43 касети, които са доставени и вече вложени от „Уестинхаус“. Това е наистина начало на отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия. 95%, ако не се лъжа, беше зависимостта от Русия и въобще към всякакви енергоизточници. И, без да политизирам, ще кажа, че винаги е добре човек да има избор“, каза служебният премиер Димитър Главчев.

 

 

Главчев коментира още, че днес Министерски съвет ще реши как да запълни средствата във Фонда за гарантиране на енергийната сигурност, така че да не се допуска голямо повишение на цената на тока.

 

24 часа

Политика

More in Политика

kiril-petkov

Шоу! Баби от Банкя се гаврят с Кирил Петков в центъра на София: Не те ли е срам, кажи! ВИДЕО

юли 23, 2024
главун

Питат Главчев: Защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожарите – във фургон?

юли 23, 2024
запрянов

Запрянов: НАТО има готови 500 000 души за разполагане и превъзхожда всеки възможен противник

юли 22, 2024
пп-дб-радев

Очаквано, ПП-ДБ приеха втория мандат и го върнаха веднага неизпълнен

юли 22, 2024
четирима дрибей

Атанасов, Петков и Пеевски с охрана от НСО, назначена с общо решение – заради руски заплахи и страх от Путин

юли 21, 2024
452254999_10160235169436367_7116842843305963236_n_1638622628802926974_big

Жителите на село Воден изгониха Петков и Денков: Изчезвайте екскурзианти такива!

юли 20, 2024