Русия

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

 

 

путин-1

 

 

Владимир Путин официално встъпи в длъжност като президент на Русия за нов шестгодишен мандат. Това съобщи председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин. Путин положи клетва пред народа. Зоркин предаде на Путин символите на президентската власт, включително президентския знак – златния Георгиевски кръст с изображение на герба на Руската федерация и девиз „Полза, чест и слава“ на златна верижка, съобщава ТАСС. „Ние не отказваме диалог със западните държави. Изборът е техен: възнамеряват ли да продължат да се опитват да сдържат развитието на Русия, да продължат политиката на агресия, непрекъснат натиск върху страната ни в продължение на години или да търсят път към сътрудничество и мир. Повтарям: разговор, включително по въпросите на сигурността и стратегическата стабилност, е възможен. Но не от позицията на силата, без никакво високомерие, самонадеяност и лична изключителност, а само при равни условия, зачитайки интересите на другия“, подчерта в речта си след встъпването в длъжност Владимир Путин. 

Церемонията не беше уважена от представителите на САЩ и много европейски държави заради продължаващата война в Украйна, посочва БТА. 

 

 

Това е петият мандат на Путин като държавен глава. Първите му два мандата продължиха четири години; След внесените поправки в руската конституция мандатът на държавния глава беше удължен на 6 години. Путин изкара първия си шестгодишен мандат през 2012 г., а втория през 2018 г. След промените в Основния закон през 2020 г. той се кандидатира на изборите през 2024 г., които спечели с рекордните 87,28% от гласовете. Настоящият мандат на Путин изтича на 7 май 2030 г., посочва ТАСС.

„В тези тържествени и отговорни минути на встъпването в длъжност на президента бих искал сърдечно да благодаря на гражданите на Русия във всички региони на нашата страна, жителите на нашите исторически земи, които защитиха правото да бъдат заедно с Родината. Искам да се поклоня пред нашите герои, участниците в специалната военна операция, всички, които се борят за Отечеството. Още веднъж ви благодаря за доверието и подкрепата и сега се обръщам към всеки гражданин на Русия. (…) Вие, гражданите на Русия, потвърдихте правилността на курса на страната. Това е от голямо значение точно сега, когато сме изправени пред сериозни предизвикателства. Виждам в това дълбоко разбиране на нашите общи исторически цели, решимост да защитаваме твърдо нашия избор, нашите ценности, свободата и националните интереси на Русия“, заяви в речта си след церемонията по встъпването си в длъжност Владимир Путин.

„Ние не отказваме диалог със западните държави. Изборът е техен: възнамеряват ли да продължат да се опитват да сдържат развитието на Русия, да продължат политиката на агресия, непрекъснат натиск върху страната ни в продължение на години или да търсят път към сътрудничество и мир. Повтарям: разговор, включително по въпросите на сигурността и стратегическата стабилност, е възможен. Но не от позицията на силата, без никакво високомерие, самонадеяност и лична изключителност, а само при равни условия, зачитайки интересите на другия“, подчерта Путин.

„Заедно с нашите партньори в евразийската интеграция и други центрове за суверенно развитие, ние ще продължим да работим за формирането на многополюсен световен ред и еднаква и неделима система за сигурност“, продължи руският президент. „В един сложен свят, който се променя бързо, ние трябва да бъдем самодостатъчни и конкурентоспособни, отваряйки нови хоризонти за Русия, както се е случвало неведнъж в нашата история. Но за нас е важно да помним нейните уроци, да не забравяме за трагичната цена на вътрешните сътресения и катаклизми. Ето защо нашата държавна и обществено-политическа система трябва да бъде силна и абсолютно устойчива на всякакви предизвикателства и заплахи, да гарантира прогреса и стабилността на развитието, единството и независимостта на страната“, добави Путин. „Ще направя всичко необходимо, всичко по силите си, за да оправдая вашето доверие и за целта ще използвам всички правомощия на държавния глава, които са залегнали в Конституцията. В същото време бих искал да подчертая: резултатите от тази работа зависят в решаваща степен от нашето единство и сплотеност, от нашето общо желание да бъдем в полза на Отечеството, да го защитаваме и да работим с пълна отдаденост. Днес ние всъщност сме отговорни пред хилядолетната си история и нашите предци. Те покоряваха привидно недостижими върхове, защото винаги поставяха родината си на първо място, знаеха, че могат да постигнат наистина велики цели само заедно със своята страна и своя народ, и те създадоха световна сила, нашето Отечество, и постигнаха такива триумфи, които ни вдъхновяват и днес“, каза още руският президент.

„Гледаме уверено напред, планираме бъдещето си, очертаваме и вече изпълняваме нови проекти и програми, които имат за цел да направят нашето развитие още по-динамично, още по-мощно. Ние сме единен и велик народ и заедно ще преодолеем всички препятствия и ще осъществим всички наши планове. Заедно ще победим!“, завърши речта си Владимир Путин.

Русия

More in Русия

1010x570

Reuters: Русия бележи 50% ръст на печалбата си от нефт и газ. Въпреки санкциите

юни 26, 2024
0000098

Терористи атакуваха църквата и синагогата в Дагестан. Заклаха отец Николай и подпалиха храмовете. Убити и десетки ранени

юни 24, 2024
1010x570

Русия съобщи за високоточен удар по полигона за обучение на летателния състав на ВСУ

юни 23, 2024
1596803210-1

Захарова: Западът реагира истерично на визитата на Путин в КНДР. Тепърва ще предизвикваме истерия

юни 20, 2024
960x540

Путин: Русия прави още едно мирно предложение на Киев. Условието е неутрален, извънблоков и безядрен статут на Украйна

юни 14, 2024
1010x570 (1)

Путин: Защо ни е мобилизация? Над 300 000 наши патриоти доброволно дойдоха и се записаха

юни 9, 2024