Политика

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

 

румен

 

 

 

При предните реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Ние наблюдаваме как и реториката, и действията в тази посока непрекъснато ескалират. В ход е ескалация и в говорене, и в медии и в действия.

 

 

Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война. С предоставяне на разузнавателни информации, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка. Това каза от Швейцария президентът Румен Радев.        

 

 

 

„Ако нашите политици не могат да го осъзнаят, нека обществото ни да си дава сметка за всичко това. Време е българските политици да си отворят широко затворените очи по тази тема и да полагат усилия за по-бързо прекратяване на тази война, за намиране на пътища за мир, основан на международното право“, призова държавният глава.

 

 

 

„Нека си намалят малко ентусиазма и да мислят повече“, призова Радев.

Радев отговори на уверението на служебния премиер Димитър Главчев, че темата за изпращането на български военни в Украйна не съществува.

 

 

„Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за изпращане на военни – бел. ред.), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме“, заяви Радев.

 

 

Той определи срещата с Виола Амерд като „изключително конструктивна“ и припомни, че е в Швейцария по покана на президента Виола Амерд.

 

 

„Изразих нашата признателност за изключително добрите резултати по първия етап на програмата за сътрудничество между двете страни, която постигна значителни успехи“, каза Радев.

 

 

 

Той допълни, че вече започва вторият етап, той е на стойност 93 млн. швейцарски франка с акцент върху образованието, върху науката и научните изследвания, високите технологии, сигурността, миграцията, гражданското общество.

 

 

„Вярвам, че ще задълбочим нашето сътрудничество“, каза държавният глава.

По темата с предстоящата конференция за мир, която ще се проведе в Швейцария Радев заяви, че това е една изключително важна първа стъпка и допълни, че е важно да се говори наистина за мир.

 

 

Очаквайте подробности

 

24chasa.bg

Политика

More in Политика

kiril-petkov

Шоу! Баби от Банкя се гаврят с Кирил Петков в центъра на София: Не те ли е срам, кажи! ВИДЕО

юли 23, 2024
главун

Питат Главчев: Защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожарите – във фургон?

юли 23, 2024
запрянов

Запрянов: НАТО има готови 500 000 души за разполагане и превъзхожда всеки възможен противник

юли 22, 2024
пп-дб-радев

Очаквано, ПП-ДБ приеха втория мандат и го върнаха веднага неизпълнен

юли 22, 2024
четирима дрибей

Атанасов, Петков и Пеевски с охрана от НСО, назначена с общо решение – заради руски заплахи и страх от Путин

юли 21, 2024
452254999_10160235169436367_7116842843305963236_n_1638622628802926974_big

Жителите на село Воден изгониха Петков и Денков: Изчезвайте екскурзианти такива!

юли 20, 2024