top

АЕЦ „Козлодуй“ е заредила гориво на „Уестингхаус“, престояло 4 г. в Чехия, която е отказала да го използва

АЕЦ „Козлодуй“ е заредила гориво на „Уестингхаус“, престояло 4 г. в Чехия, която е отказала да го използва

 

ezgif-3-2631b7a525

 

 

 

Горивото на „Устингхаус“, с което беше зареден преди дни 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, е престояло 4 г. в Чехия, която е отказала да го използва заради проблеми при употребата му.

 

 

 

През май 2024 г., по време на плановия годишен ремонт са инсталирани 44 топлоотделящи касети (ТОК) в активната зона на 5-и енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“.

 

 

 

С това действие се компрометира модернизацията на 5-и блок, тъй като до този момент активната  зона е заредена  с топлоотделящи касети на ТВЕЛ, подразделение на „Росатом“. С това гориво до настоящия момента се достигаха 104 % мощност, която се очаква да не може да бъде достигната с новото гориво. То се доставя от „Уестинхаус“ и има следните недостатъци, се казва в позиция на „Възраждане“:

 

 

 

 

„ТОК на „Уестинхаус“ имат по-малка дълбочина на изгаряне, която съответства на дълбочината на изгаряне, която е използвана в ТОК тип ТВС-М, които са прилагани в АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД през 2003. По този начин се компрометира модернизацията на 5-и и 6-и блок, защото вследствие на по-малката дълбочина на изгаряне няма как да се достигнат 104 %.  Това означава, че икономическият ефект ще бъде по-малък, което обезсмисля инвестицията в новото гориво, изчислиха от „Възраждане“.

 

 

 

 

Горивото на „Уестинхаус“ е престояло от 2019 до 2023 г. в Чехия. Там 6 броя ТОК на „Уестинхаус“ са били поставени експериментално за една четиригодишна кампания на горивото в активната зона на ВВР – 1000. След престоя на горивото до 2023 г. Чешката република не се наема да сключи договор с „Уестинхаус“ за гориво от този тип, а продължава договора за гориво на шестте си реактора  тип ВВР с руската компания ТВЕЛ.

 

 

 

Според „Възраждане“ този факт буди подозрение, защото в АЕЦ „Козлодуй“ се въвежда горивото на „Уестинхаус“ на база радиофизичните разчети на горивото от престоя в чешката АЕЦ. Т.е. България взима препоръка от експерти, които не са продължили да използват горивото, за което гарантират. Това поставя под въпрос и истинността на данните от Чехия.

 

 

 

Ядреното гориво се прилага под формата на таблетки, поместени в топлоотделящи елементи (ТОЕ), които са съставна част от топлоотделящата касета (ТОК). В случая с „Уестинхаус“ съществуват опасения, че здравината на топлоотделящия елемент е под въпрос, тъй като този тип касета вече е използван в Украйна, където реакторите, които са заредени с него, работят на понижена мощност, за да не се наруши целостта на стената на топлоотделящия елемент. Това означава, че или реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ ще работят на по-ниска мощност, максимум 70 % и ще се произвежда по-малко ток, или рискуваме да бъде нарушена целостта на топлоотделещия елемент, което би могло да бъде много опасно.

 

 

 

Причината за това е, че точно топлоотделящият елемент възпрепятства попадането на радиактивни елементи от деленето в топлоносителя и предпазва от отделянето им в атмосферата. Нарушаването му е предпоставка за ядрен инцидент, от който последствията могат да бъдат пагубни както за служителите, така и за целия български народ.

 

 

 

Здравината на ТОК на „Уестинхаус“ е под въпрос, защото при евентуална аварийна ситуация, като например изключване на главна циркулационна помпа трябва да  сработи аварийна защита. Органът на системите за управление и защита – кластерите, трябва да паднат под собствената си тежест върху главата на касетата. Вследствие на този удар главата на касетата може да бъде компрометирана, както вече се е случвало в украинските АЕЦ с този тип ТОК. По отношение на здравината на ТОК на „Уестинхаус“ е използвана оценка на компания ISRN, подпомагаща регулаторния орган на Франция – държава, която сама не използва гориво на „Уестинхаус“, а продължава да купува руско гориво въпреки санкциите, които държи да бъдат налагани на Руската федерация.

 

 

 

 

Касетата на „Уестинхаус“ е под въпрос, тъй като тя е разработка на ТВЕЛ, взаимствана от „Уестинхаус“, за което между двете компании текат съдебни дела. Причината е, че ТВЕЛ притежава патента за този тип ТОК, който е тяхна разработка от преди 20 г., а днес е приложена от „Уестинхаус“ изцяло заимствана от старата разработка на ТВЕЛ.

 

 

 

 

АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД е най-проверяваната атомна електроцентрала в Европа и света. Използването на този тип гориво на „Уестингхаус“ с гореизброените недостатъци може да доведе освен до аварийна ситуация и до затваряне на централата.

 

 

 

 

При евентуален подобен развой на събитията България би могла да унищожи ядрената си енергетика и от износител на ток да се превърнем във вносител. Например,  съседна Турция има програма за развитие на ядрената енергетика, която се проявява в строителството на 4 атомни електроцентрали с 4 енергоблока всяка, т.е. 16 реактора, които се изграждат съвместно с „Росатом“. Ето още една опасност да станем енергийно и  икономически зависими от съседна Турция, защото без енергетика няма икономика“, заявиха от „Възраждане“.

 

 

 

„Уестингхаус“ доставяше американско ядрено гориво за реактори ВВЕР-1000 в Украйна и Чехия, но горивото често причиняваше неизправности, течове и се деформираше. Чехия се върна към доставките на производителя ТВЕЛ (компанията, собственост на „Росатом“), потвърди и  унгарският ядрен експерт Жолт Харфаш.

 

 

 

Въпреки тези опасения изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов, бивш депутат от ГЕРБ, съобщи, че ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво, а все още наличното ще се използва за резерв.

 

 

obektivno.bg

top

More in top

Image_18469578_40_0

Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата за Белия дом

юли 21, 2024
f-16_web-1-960x600_1381765956615702661_big

Bloomberg: Турция ще анулира сделката със САЩ за доставка на 40 изтребители F-16

юли 12, 2024
ahmed-dogan-progovori-dps-ima-opit-982

Ахмед Доган поиска оставките на Пеевски и още петима: В ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат

юли 10, 2024
radev-komentar-izborite-i-formiraneto-706

Радев: Правителството превръща България в безсрочен донор на Украйна. Не заставам зад неадекватни и безгръбначни позиции

юли 4, 2024
Ракети__ATACMS_4197647376204628706_9154547923778909937_big

Системата за насочване на ATACMS попадна в ръцете на руските военни специалисти

юли 1, 2024
даниил_видински-_7993668097429811008_big

Даниил Видински е новият Патриарх Български и митрополит Софийски

юни 30, 2024