СВЯТ

Байдън: Не съм готов да подкрепя влизането на Украйна в НАТО

Байдън: Не съм готов да подкрепя влизането на Украйна в НАТО

байдъъън

 

Списание Time публикува стенограмата от интервю с президента на САЩ Джо Байдън, проведено на 28 май. Сред обсъдените теми е бил и въпросът за края на конфликта в Украйна и как ще изглежда мирът там.

 

„Мирът ще изглежда като гаранция, че Русия никога, никога, никога, никога (повтори четири пъти) няма да окупира Украйна. Ето как изглежда мирът,“ отговори Байдън.

 

„И това не означава НАТО, че те ще бъдат част от НАТО. Това означава, че имаме с тях отношения, както с други страни, така че да доставяме оръжия, за да могат да се защитават в бъдеще.“

 

„Именно аз бях този, който каза, че не съм готов да подкрепя непременно влизането на Украйна в НАТО ,“ добави американският президент.

 

В друго място на интервюто той разсъждава за членството на Финландия в НАТО, което стана факт след руското нашествие в Украйна. Украйна отдавна се стреми към членство в НАТО, но това среща съпротива от страна на някои други членове на Алианса.

 

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналото лято беше прието комюнике, което в голяма степен разочарова украинското ръководство. В него се казваше: „Бъдещето на Украйна е в НАТО […] Ще можем да отправим покана на Украйна да се присъедини към Североатлантическия съюз, когато държавите-членки на НАТО достигнат съгласие и когато бъдат изпълнени условията.“

 

През декември 2021 година, в разгара на подготовката за войната, Русия отправи ултиматум към САЩ и НАТО, в който изискваше гаранции, че Украйна, както и Грузия, никога няма да станат членове на НАТО. Руски официални лица понякога заявяват, че не се отказват от това изискване.

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

ЕС реши да бойкотира Орбан. Унгария отвърна: Държите се като в детската градина

юли 23, 2024
фицо-словак

Фицо заплаши да остави Украйна без дизелово гориво заради блокираните доставки на руски петрол

юли 22, 2024
big_4628

Кремъл с първа реакция след решението на Байдън да се оттегли от президентската битка

юли 21, 2024
Image_18469578_40_0

Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата за Белия дом

юли 21, 2024
байдъъън

Байдън непреклонен: Връщам се в надпреварата! 33-ма демократи от Конгреса: Оттегли се!

юли 20, 2024
Image_18458167_40_0

Американски медии: Семейството на Байдън се събра, за да обсъди оттеглянето му

юли 19, 2024