Икономика

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

 

мазда

 

 

Японската автомобилна индустрия бе разтърсена от огромен скандал, след като Министерството на транспорта в страната разкри серия от нарушения в процедурите за сертифициране. Това разкритие нанася пореден удар върху репутацията на индустрията, особено на Toyota, която е изправена пред поредния скандал с тестовете само няколко месеца след като подобни проблеми засегнаха нейните дъщерни дружества, предаде Факти.

 

 

Разследването на министерството разкри широко разпространени нередности в пет големи автомобилни производители: Toyota, Mazda, Honda, Suzuki и Yamaha. Според материал на колегите ни от Automotive News Europe тези нередности включват подправяне на тестови автомобили, като производителите са били хванати да модифицират автомобили, използвани при краш тестове, за да постигнат по-добри резултати.

 

 

 

Неправилно представяне на данните от тестовете, фалшифициране или манипулиране на данните от тестовете за шум и емисии, за да се спазят регулаторните стандарти.Неразрешени методи за изпитване, извършване на тестове при нестандартни условия или неполучаване на подходящи разрешения за отклонения от официалните процедури.

 

 

 

Този скандал хвърля силно внимание върху Toyota, която вече е подложена на огромен натиск от страна на акционерите. Компанията наскоро преживя подобни скандали в дъщерните си дружества Daihatsu и Hino Motors, което повдига въпроси за корпоративната култура, позволила подобни нарушения да станат нещо обичайно.

 

 

Проблемите на Toyota не свършват с това. Разследването на министерството доведе до спиране на продажбите на три нейни модела поради неадекватни тестове за безопасност. Този ход налива масло в огъня на недоволството на акционерите, като мнозина призовават ръководството да понесе отговорност за системните проблеми, довели до тази криза.

 

 

 

Министерството зае проактивна позиция, като изиска цялостно разследване от всички замесени компании. Тези разследвания ще се задълбочат в степента на неправомерното провеждане на тестовете и ще изискат от производителите на автомобили да докладват за резултатите от тях. Междувременно Toyota спря производството на засегнатите модели и се бори да получи отново одобрение за сертифициране от министерството.

 

 

Последиците от този скандал вероятно ще бъдат мащабни за японската автомобилна индустрия. Забавянето на производството е почти сигурно, тъй като компаниите преработват процедурите си за изпитване и решават проблемите със съответствието. По-важното е, че репутацията на индустрията по отношение на качеството и надеждността е значително засегната, което може да повлияе на доверието на потребителите и на данните за продажбите.

 

Факти бг

Икономика

More in Икономика

ezgif-3-2631b7a525

АЕЦ „Козлодуй“ е заредила гориво на „Уестингхаус“, престояло 4 г. в Чехия, която е отказала да го използва

юни 6, 2024
170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024