ОБЩЕСТВО

Неочакван обрат за Георги, обвинен, че е кълцал Дебора с макетно ножче – съдът реши, че арестът му е незаконен

Неочакван обрат за Георги, обвинен, че е кълцал Дебора с макетно ножче – съдът реши, че арестът му е незаконен

 

big_211212

 

 

Административният съд в Стара Загора отмени като незаконосъобразна заповедта за задържане на Георги Георгиев, обвинен за нападението над Дебора Михайлова, съобщи адвокатът му Валентин Димитров. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране, информира БНТ.

 

 

 

Делото, по което е решението, е образувано по жалба на задържания, в която той е поискал да бъде отменен арестът като неправилен, незаконосъобразен и постановен при допуснати съществени процесуални нарушения.

 

 

 

Заповедта за задържане, била издадена в нарушение на чл.74, ал.2 от ЗМВР, тъй като в преписката не се сочели никакви фактически обстоятелства, които да сочели доказателства за извършено престъпление, е преценил съдът.

 
Не съществувало и последващо допълнително излагане на мотиви относно задържането, а Административният съд приема, че е било ограничило и правото му на защита. В заповедта за арест не се съдържали надлежно формулирани фактическите основания за задържането, а такива изобщо липсвали в административната преписка.

 

 

 

По тези съображения съдът е приел, че били допуснати и съществени процесуални нарушения, които в съществена степен ограничили възможността на задържания да разбере кои били причините за ареста и да се защити.

 

 

 

По делото не били представени и доказателства за причините за задържането, което правело ограничаването на свободата на придвижване незаконосъобразно.

 

 

 

Решението на Административния съд не освобождава от ареста Георги Георгиев, тъй като в момента той е задържан със съдебно решение с мярка за неотклонение „задържане под стража“, уточни адвокат Димитров. То обаче му дава право да съди държавата за неправомерни действия спрямо него, поясни защитникът.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

172175702360946

Флагман: Нелегално преминаващи мигранти запалиха гората между Богданово и Тракийци

юли 23, 2024
kiril-petkov

Шоу! Баби от Банкя се гаврят с Кирил Петков в центъра на София: Не те ли е срам, кажи! ВИДЕО

юли 23, 2024
пожар - пловдив

Апартамент гори в кв. „Кючук Париж“ в Пловдив! Съседи: Падна мълния!

юли 23, 2024
главун

Питат Главчев: Защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожарите – във фургон?

юли 23, 2024
0503.jpg_3871317083715853539_big

Удрят ни с 6 пъти по-скъп вечерен ток, климатикът в дома след работа става лукс на свободния пазар

юли 22, 2024
запрянов

Запрянов: НАТО има готови 500 000 души за разполагане и превъзхожда всеки възможен противник

юли 22, 2024