Европа

Орбан отново предупреди: Западът е опасно близо до точка без връщане назад в конфликта в Украйна

Орбан отново предупреди: Западът е опасно близо до точка без връщане назад в конфликта в Украйна

1010x570

 

 

 

Западните страни са опасно близо до точката, от която няма връщане назад, в конфликта в Украйна. За това предупреди унгарският премиер Виктор Орбан пред радио „Кошут“, съобщава ТАСС.

 

 

По негови думи Западът е на прага на пряк военен сблъсък с Русия.

 

 

 

Относно продължаващата ескалация на украинския конфликт той заяви: „Що се отнася до всеки последен шанс за връщане назад, ние сме много близо до точката, от която вече няма да е възможно да се върнем назад“.

 

 

Според Орбан острият тон на лидерите на Европейския съюз и страните от НАТО само разпалва пламъците. Той имаше предвид по-специално заплахите на френския президент да даде военни самолети на Украйна. В същото време унгарският премиер посочи, че Русия също прави изключително остри изявления срещу САЩ и техните съюзници.

 

 

 

Орбан се бои, че опасността от нова световна война нараства. „Това е случай, когато конфликтът, който започна в Украйна като регионален, не беше изолиран от самото начало. Поддръжниците на войната го превърнаха в европейски конфликт и сега той излиза извън европейския континент и се разпространява в други части на света – така регионалните войни се превръщат в световни“, изтъкна той.

 

 

 

Орбан повтори, че Унгария няма да бъде въвлечена в украинския конфликт и няма да участва в потенциална мисия на НАТО на територията на съседната страна. „НАТО е отбранителен съюз, така че никой не може да ни принуди да участваме във военни действия извън територията на НАТО, нито трябва да плащаме за това“, категоричен бе той и допълни, че Алиансът изисква от страните членки да отделят 45 милиарда долара годишно за военна помощ на Украйна, срещу което Унгария е против.

 

 

 

Премиерът все пак отбеляза, че „надеждата умира последна“. Според него все още има време да не се допусне украинският конфликт да ескалира в световна война. Той е на мнение, че такъв шанс ще дадат започналите на 6 юни четиридневни избори за Европейски парламент, както и изборите през ноември в САЩ, на които бившият президент републиканец Доналд Тръмп може да се завърне в Белия дом. Орбан очаква, че това може да доведе до „трансатлантическа коалиция за мир“ през есента за постигане на споразумение в Украйна.

 

 

 

„Трябва да изчакаме няколко месеца до президентските избори в САЩ“, настоя унгарският премиер.

 

Факти бг

Европа

More in Европа

1010x570

ЕС реши да бойкотира Орбан. Унгария отвърна: Държите се като в детската градина

юли 23, 2024
фицо-словак

Фицо заплаши да остави Украйна без дизелово гориво заради блокираните доставки на руски петрол

юли 22, 2024
урсула

Въпреки призивите да бъде вкарана в затвора, Урсула фон дер Лайен беше преизбрана за председател на ЕК

юли 18, 2024
1010x570

Публикуваха военния план на Германия за транзит на 800 000 войници на НАТО на изток

юли 13, 2024
FmIMLITXkA0-icZ_2964377575349789756_big

Унгария обвини НАТО в двоен стандарт: Насърчават дипломация за Израел, но не и за Украйна

юли 12, 2024
phpmmq5lq_559x345

Бойкот на унгарското председателство: ЕС срещу Орбан заради посещението му в Москва

юли 11, 2024