Политика

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

 

президент

 

 

Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта, защото те са много далеч от евроатлантическите ценности. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев преди церемонията по връчването на наградите на конкурса по програмиране „CodeIT“.

 

 

„Надявам се българските политици да разберат, че до момента имаше две червени линии по отношение на конфликта в Украйна. Първата беше ограничаването на географския обхват на използването на западни оръжия, за да се избегне директен сблъсък на НАТО с Русия. С решението да се разреши да се ползват западни оръжия върху руската територия и изпращането на военни инстурктори в Украйна, тези червени линии вече са погазени“, допълни държавният глава, предаде Новини.бг.

 

 

 

На въпрос каква ще бъде позицията на България, ако на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли отиде той, а не министър-председателят, Радев отговори, че позицията му вече е бяла неведнъж декларирана в публичното пространство.

 

 

Вече споделих каква ще е заявената от мен позиция на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това е екзистенциална среща на върха, тук се взимат решения за войната и мира. Сегашният Министерски съвет, който ще вземе решението кой да изпрати във Вашингтон, е продукт на парламент, получен с изключително ниска избирателна активност, с катастрофално ниско доверие. Също така и продукт на една гавра с българската Конституция. Трябва да отчитаме всички тези фактори, отбеляза президентът.

 

 

 

По отношение на предизборната кампания Румен Радев изтъкна, че „всеки ден се виждат колебанията“ на българските граждани за коя партия да гласуват. По думите му политическите сили „се лутат в една безизходица, която те сами създадоха с безпринципните си коалиции и нарушаването на обещанията, дадени пред избирателите“.

 

 

„Надявам се българите да си дават сметка, че живеем в едно предизвикателно време и от активността на всеки един зависи нашето икономическо развитие. Изопачаването на истината се превръща в трайна черта в българската политика, виждаме и как се преиначават моите думи. Участието на НАТО в конфликта в Украйна е публична тайна, която все повече става явна. Това участие крие риск от ядрен Армагедон. Всички спекулации по тази тема целят да приспят общественото мнение“, смята още държавният глава пред медиите.

 

 

По въпроса с позицията ни в ООН за геноцида в Сребреница държавният глава определи като „неуместно“ българското правителство да проявява колебание.

 

 

Неуместно е българското правителство да проявява колебание и непоследователност, в случай че ние сме съавтори на една позиция за резолюция на ООН. В тази връзка трябва да се установят всички факти и обстоятелства, посочи Румен Радев.

 

 

Политика

More in Политика

kiril-petkov

Шоу! Баби от Банкя се гаврят с Кирил Петков в центъра на София: Не те ли е срам, кажи! ВИДЕО

юли 23, 2024
главун

Питат Главчев: Защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожарите – във фургон?

юли 23, 2024
запрянов

Запрянов: НАТО има готови 500 000 души за разполагане и превъзхожда всеки възможен противник

юли 22, 2024
пп-дб-радев

Очаквано, ПП-ДБ приеха втория мандат и го върнаха веднага неизпълнен

юли 22, 2024
четирима дрибей

Атанасов, Петков и Пеевски с охрана от НСО, назначена с общо решение – заради руски заплахи и страх от Путин

юли 21, 2024
452254999_10160235169436367_7116842843305963236_n_1638622628802926974_big

Жителите на село Воден изгониха Петков и Денков: Изчезвайте екскурзианти такива!

юли 20, 2024