Вицето на Тръмп направи ЕС на салата – нарече ги либерални империалисти, Германия – идиотска, а Великобритания – ислямистка

Spread the love

вице

 

 

Най-близкият съюзник на Доналд Тръмп и кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс предизвиква безпокойство в Европа. Политикът е известен с редица остри изказвания по адрес на европейските държави. Той смята Германия за „идиотска“, а Великобритания за „ислямистка“ държава.

Както пише европейската редакция на Politico, назначаването на 39-годишния сенатор от Охайо е предизвикало паника сред дипломатите от другата страна на Атлантика. Той е привърженик на американския изолационизъм и противник на помощта за Украйна.

За ЕС

Ванс остро критикува Брюксел заради решението му да задържи финансирането за Унгария и Полша поради проблеми с демокрацията и върховенството на закона.

 

„Знаете ли, ЕС задържа милиарди долари обещана помощ от Унгария заради възгледите й за Украйна. Той оттегли милиарди долари обещана помощ от предишното полско правителство поради възгледите на консервативното полско правителство“, посочи той в интервю през февруари.

„Това не е ред, основан на правила. Това е Европа, от Брюксел и Берлин, която налага либерални империалистически възгледи на останалата част от континента“, добави Ванс.

За Унгария

Подобно на Тръмп, Ванс похвали премиера на Унгария Виктор Орбан и предложи да се разгледа неговата книга за социалната политика.

„В Унгария при Орбан предлагат заеми на млади двойки, ако тези двойки действително са останали заедно и са имали деца. Защо не можем да направим това тук? Защо всъщност не можем да насърчим създаването на семейство?“, казва той през 2021 г.

Ванс също цитира Орбан като вдъхновение по време на изява в десен подкаст миналия септември и подхода на неговото правителство към образованието.

За Полша

Ванс разкритикува Доналд Туск, след като полският премиер разкритикува републиканците за блокиране на американската помощ за Украйна през февруари тази година.

„Новият лидер на Полша арестува политически опоненти и дължи безопасността на страната си на моята щедрост. Той може да обмисли да покаже известна благодарност или поне да смекчи собствените си авторитарни импулси“, написа Ванс в социалните медии.

Той призова администрацията на Байдън да отговори на държавните медийни реформи на правителството на Туск, насочени към прочистване на лоялисти, инсталирани от предишното правителство на консерваторите.

„Призовавам ви да насърчите новото правителство на Полша да преразгледа всички действия, които биха могли да го подкопаят свободите, които ценят както полските, така и американските граждани“, заяви той през януари.

Ванс също заяви миналия декември, че Полша преувеличава опасенията си относно руската агресия.

„Идеята, че Путин може да отиде в Полша или Берлин, е абсурдна“, уверен е той.

За Германия

Ванс казва, че енергийната политика на Германия е „идиотска“.

„Поведението на Германия в тази война е позорно и е обида за нашите гласоподаватели, че твърде много републиканци се съгласяват с него“, гневеше той в социалните медии миналия март.

„Защо американските данъкоплатци субсидират идиотската енергийна политика и слабата отбранителна политика на Германия? Това е мистерия“, учуден е той.

Ванс отново атакува защитата на Германия в есе за Financial Times през февруари.

„Германия харчи значително повече за отбрана от Франция всяка година, но има малко доказателства за това. Френската армия включва шест изключително способни комбинирани оръжейни бригади… но Бундесверът едва може да събере една боеспособна бригада“, забеляза политикът.

„Германия е най-важната икономика в Европа, но разчита на внос на енергия и на заимствана военна мощ“, посочи той.

За Великобритания

Британският външен министър Дейвид Леми смята Ванс за свой приятел, но това не попречи на американския сенатор да критикува Обединеното кралство като „ислямистка страна“.

„Наскоро разговарях с приятел и говорехме за една от най-големите опасности в света, разбира се, е разпространението на ядрени оръжия. И говорех за това, знаете ли, коя би била първата наистина ислямистка страна с ядрени оръжия и си помислихме, че може би това е Иран, може би Пакистан, и тогава най-накрая решихме, че това всъщност е Великобритания“, разказва Джей Ди Ванс.

За Италия

Дори десният премиер на Италия Джорджия Мелони не можа да избегне гнева на Ванс.

„Победата на Мелони в Италия беше до голяма степен отказ от имиграционната политика на Брюксел. И въпреки това беше пълна катастрофа, когато се стигна до действително намаляване на миграцията към Италия“, посочи Ванс в интервю през февруари.

Доналд Тръмп взе решение за кандидат за поста вицепрезидент на Съединените щати, ако спечели президентските избори през ноември. Той избра 39-годишния сенатор Джеймс Ванс от Охайо. Трябва да се отбележи, че сега Ванс е един от основните поддръжници на Тръмп в Сената, въпреки че преди това критикуваше неговата политика.

Ванс беше откровен критик на Тръмп, когато бившият президент за първи път се кандидатира за Белия дом през 2016 г. Въпреки това в крайна сметка той подкрепи Тръмп, „възхвалявайки мандата на бившия президент в Белия дом“. В интервю за Fox News през 2021 г. той се извини за предишните си критики към Тръмп.

 

ПИК