Ето го 20-г. Томас Матю Крукс, опитал да убие Тръмп. Свидетел го е посочил минути преди стрелбата

Spread the love

 

крукс

 

 

ФБР успя да идентифицира заподозрения за покушението срещу Тръмп. Това е 20-годишният Томас Матю Крукс, съобщи Ройтерс. Самоличността на стрелеца беше разкрита от ФБР след потвърждение на ДНК. Силите на Сикрет сървис застреляха нападателя, който е стрелял е от покрив на околните сгради. При инцидента има убит човек от публиката и така жертвите са две. Има и други двама души, които са пострадали, с опасност за живота.

 

 

Крукс, родом от Бетел Парк, Пенсилвания, е регистриран като републиканец, според избирателните списъци. Свидетел разказа пред екип на BBC, че и видял стрелеца минути преди стрелбата и се е опитал да уведоми полицията, но смята, че полицаите не са успели да го видят поради наклона на покрива, пише „Фигаро“.

 

кру

 

„ФБР идентифицира 20-годишния Томас Матю Крукс от Бетел Парк, Пенсилвания, като лицето, замесено в опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп на 13 юли в Бътлър, Пенсилвания“, се казва в прессъобщение на ФБР.

 

 

 

Според полицията полуавтоматична пушка AR-15 е открита до стрелеца, описан като „бял мъж“. ФБР, което ръководи разследването, вече търси оръжието в базите данни за продажбата на този вид оръжие, което е много разпространено в Съединените щати.

 

 

 

Видеоклипове показват безжизненото тяло на стрелеца на покрива на сграда до селскостопанския панаир в Бътлър, малкото градче, където се проведе митингът: мъжът беше застрелян почти веднага след стрелбата, пише „Фигаро“.

 

 

 

Свидетел, интервюиран от екип на BBC, разказва, че е бил извън периметъра и е видял мъж, въоръжен с пушка, да пълзи по покрива минути след началото на речта на Тръмп. Той посочил стрелеца на полицията, чудейки се защо Тръмп продължава речта си. „Посочихме го на полицията, казахме им „хей, има човек на покрива с пистолет“… а полицията не знаеше какво става“. Свидетелят смята, че полицаите не са успели да видят стрелеца поради наклона на покрива. Той каза, че по-късно е видял полицаите да застрелват стрелеца: „Те изпълзяха на покрива, насочиха оръжията си към него и се увериха, че е мъртъв. Беше мъртъв и всичко свърши“.

 

 

 

По информация на „Ню Йорк поуст“ Томас Матю Крукс е стрелял от около 120 метра разстояние. Бил е облечен с бежова фланелка и къси панталони – това показват снимките, разпространени от ФБР, съобщи БНТ.

 

 

 

Федералното управление на гражданската авиация на САЩ съобщи, че въздушното пространство над град Бетел Парк е затворено незабавно.

Източници: ТАСС, „Фигаро“, БНТ