Конгресмен: Тръмп току-що спечели президентските избори в САЩ

Spread the love

тръмп - стрелба

 

 

 

 

„Кандидат-президентът Тръмп оцеля след тази атака – той току-що спечели изборите“, заяви конгресменът от Републиканската партия Дерик Ван Орден, цитиран от Politico. Мнозина прогнозират, че този инцидент ще укрепи позицията на бившия президент през ноември.

 

 

Опитът за убийство ще активизира базата на подкрепа на Тръмп повече от всичко друго. „Вдигна юмрук във въздуха и не искаше да си тръгва. И извика: „Борба, борба, борба“. Това ще бъде лозунгът“, заяви конгресменът републиканец Тим Бърчет.

 

 

 

Много демократи, които подкрепяха възможността за преизбиране на президента Джо Байдън и бяха единни в критиките си към Тръмп, бързо спряха атаките си срещу бившия президент.

 

 

 

Сенатор Майк Лий (републиканец от Юта), в съвместно изявление с бившия съветник по националната сигурност на Тръмп, заяви, че Байдън трябва „незабавно да нареди“ на прокурорите да оттеглят федералните обвинения срещу Тръмп като част от усилията за „понижаване на политическата температура“. Върховният съд на САЩ постанови, че бившият ръководител на Белия дом Доналд Тръмп има частичен имунитет, който се простира до действията му в рамките на служебните му задължения.

 

 

 

Конгресменът републиканец Джеймс Комър от Камарата на представителите в Комисията за надзор вече заяви, че планира да проведе изслушване за стрелбата, въпреки че сред републиканците има разногласия дали да обвинят „Сикрет сървис“, че са пренебрегнали заплахата. Някои вече съобщиха, че службата е отказа допълнителна охрана въпреки исканията от екипа на Тръмп преди стрелбата.

 

 

 

„Има много въпроси и американците изискват отговори. Вече се свързах със „Сикрет сървис“ за брифинг и също така призовавам директора на тайните служби Кимбърли Читъл да се яви на изслушването, каза Комър. Председателят Майк Джонсън в изявление в социалната мрежа X, че Камарата ще проведе пълно разследване.

 

obektivno.bg