Питат Главчев: Защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожарите – във фургон?

Spread the love

 

главун

 

 

 

На този въпрос премиерът отговори с неохота и призна, че от медиите е разбрал за нуждата на хората от контейнери за настаняване

 

 

Всички, които са пострадали при пожарите, ще получат компенсациите, които са предвидени по закон – 1578 лева за неотложни разходи + 2500 лева от Фонд „Социално подпомагане“. Тези, които са подали заявления за нужда от настаняване, им се предоставят фургони. Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев.

 

 

 

Той отговаря на въпроси във Фейсбук на страницата на Министерския съвет.

Хубаво е, че само на едно място има нужда от тях и те бяха доставени веднага, добави той.

Премиерът обаче призна, че от медиите е разбрал, че хората във Воден имат нужда от фургони.

 

 

„Предния ден бяхме в селото и никой не заяви такива потребности. Кметът въобще не спомена нищо такова. Каза го на следващия ден при среща с президента Румен Радев“, изтъкна той.

 

 

 

„Всички фургони са нови, но ако някой по веригата е допуснал грешка и е допуснал да се изпратят 2-3, които не са в нужното състояние, бъдете сигурни, че след проверка, ще бъде наказан“, зарече се Главчев.

 

 

Към момента обстановката с пожарите е спокойна, най-големият пожар около село Воден е локализиран, съобщи той.

 

 

„Предстои, дай боже, до края на деня да бъдат преместени силите, които са там. Поздравления на пожарникарите, военнослужещите и доброволците, както и благодарност за помощта, която ни оказаха от и от Турция, и от Испания, за да може да се постигне по-бързото локализиране и успокояване на пожара“, каза още премиерът.

 

 

 

Той с неохота отговори на въпроса за Дора Александрова за украинските бежанци. Дамата попита защо те са на хотел, а пострадалите от пожара във фургон. „Не искам да правя подобно противопоставяне. Знаете, че бежанците бягат от война, а пострадалите – от природно бедствие. И двете са трагични обстоятелства в живота на хората, но украинците са тук от две години. Така е било решено тогава“, оправда се Главчев.

 

 

„Хората във Воден искат фургончето да е по-близо до изгорялата къща. Всички знаят каква трагедия е да ти се запали бащината къща. Цял живот са си бил там. Трагедия е това. Много се съмнявам, че те ще искат да отидат някъде другаде, но сме предвидили и тази възможност. Ако някой от тях има желание, ще им бъдат предоставени базите на министерствата на отбраната и на вътрешните работи. Възможностите са близки до хотелските“, каза още той.