Премиерът Моди в Москва при Путин, „Росатом“ преговаря за нови ядрени обекти в Индия

Spread the love

07_2_1029048822283415116_big

Нарендра Моди на визита в Москва

 

Руските енергийни доставки за Индия, икономическите и стратегическите връзки между Москва и Делхи – това бяха основните теми на разговорите вчера в руската столица между президента Владимир Путин и индийския премиер Нарендра Моди, който бе на двудневна визита в Русия, предаде Ройтерс.

 

 

Руската държавна компания за ядрена енергия “Росатом” съобщи, че води преговори за възможността за изграждане на още шест ядрени енергоблока в Индия.

 

“Сътрудничеството между Индия и Русия осигури стабилност на световния енергиен пазар”, подчерта Моди. И допълни, че “целият свят трябва да признае, че индийско-руското сътрудничество в областта на енергетиката осигури стабилност на световния пазар”.

 

 

“Целият свят е изправен пред криза с горивата, но благодарение на нашето сътрудничество успяхме да избегнем всякакви трудности за обикновените граждани на Индия, осигуряваме им бензин и дизел”, подчерта Моди. А индийският министър на външните работи Субрахманям Джайшанкар посочи, че е имало опити Индия “да бъде принудена” да не купува петрол от Русия, но Делхи е настоял на своето.

 

 

Индийският премиер бе категоричен, че решението на войната в Украйна “не може да бъде намерено на бойното поле, трябва да постигнем мир чрез преговори”. Но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази съмнение, че страните от НАТО ще вземат под внимание мирните инициативи на премиера Нарендра Моди.

 

Труд