Русия осуети терористичен акт на киевското разузнаване срещу самолетоносача „Адмирал Кузнецов“

Spread the love

 

адмирал кузнецов

 

 

Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия пресече опит на украинското военно разузнаване да извърши терористична атака срещу тежкия авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов“ в Мурманск. Това съобщиха от центъра за връзки с обществеността на ФСС, предаде ТАСС.

 

 

 

„През март 2024 г. с руски гражданин, роден през 2000 г., изпълняващ военна служба на самолетоносача, се свързал чрез чуждестранните интернет месинджъри WhatsApp и Telegram офицер от украинските специални служби, който се представил като „Олег“. По време на телефонни разговори той използвал психологическо въздействие – от обещания да осигури пътуване в чужбина с фалшиви документи и изплащане на големи възнаграждения до заплахи за наказателно преследване за финансиране на въоръжените сили на Украйна с изфабрикуване мотиви – за да убеди военнослужещия да извърши терористично нападение на военния кораб.

 

 

 

„След като офицерът се свърза с органите за сигурност, под техен пълен контрол, като част от оперативната игра, бяха предприети допълнителни мерки за документиране на незаконната дейност на „Олег“ и идентифициране на възможни агенти и съучастници на режима в Киев“, казаха от ФСС. „При това „Олег“ твърдял, че цялата „операция“ се ръководи лично от началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов“, добавят от Службата.

 

 

 

Украинската специална служба изпратила липсващите компоненти на руския военнослужещ чрез транспортно-логистична компания за сглобяване на запалителното устройство. „Уверявали го, че веднага след получаване на видеозапис, потвърждаващ палежа на крайцера, той ще бъде евакуиран във Финландия, а в тайник, подготвен в граничната зона, вече имало документи и платежни средства, подготвени за него“, отбелязват от ФСС.

 

 

 

Както се очаквало, след получаване на видеозапис на възстановка на терористична атака срещу „Адмирал Кузнецов“ под прикритието на планирано учение за проверка на готовността на персонала да реагира на пожарна аларма, поръчителят изключил средствата си за комуникация и изтрил акаунтите, използвани в месинджърите.“

 

 

 

 

Следственият отдел на Дирекцията на ФСС за Северния флот е образувал наказателно дело срещу „Олег“ и други неустановени лица по част 1.1 на чл. 205.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация (склоняване, вербуване или друго участие на лице в извършването на престъпление с терористичен характер), който предвижда доживотен затвор. „Всички организатори и съучастници на престъплението, в това число и чуждестранни граждани, са обявени за издирване и ще бъдат преследвани в съответствие с руското законодателство“,подчертава ФСС.

 

Гласове