ОБЩЕСТВО

Мъж с инсулт се оказва… починал от КОВИД-19 след лутане в четири болници! АУДИО

Мъж с инсулт се оказва… починал от КОВИД-19 след лутане в четири болници! АУДИО

линейка

 

 

 

Изключително неприятен сюжет за обърканата ни здравна система.

 

 

 

Това е историята на Саркис Бахдасарян от София, той е на 74 години с онкологично заболяване в ремисия. Разказва я неговата племенница Михаела Петрова:

 

 

 

„В неделя на 22 ноември чичо ми си е легнал да спи и след като след няколко часа не се събужда, леля ми се обажда на Спешна помощ. Лекарят, който идва, съобщава, че човекът просто спи и ако не се събуди и утре, тогава да се обадят пак. На сутринта чичо ми не се събужда и тя вика отново „Спешна помощ“.

 

 

Лекарят казва: „Той е в кома, оставете го да умре, не ни занимавайте повече, не го разкарвайте по болници, никъде няма да го приемат“. От начина, по който заварих чичо си, той видимо изглеждаше с инсулт – едната му страна беше отпусната, устата му беше изкривена“.

 

 

 

 

Роднините се опитват да се свържат по телефона с четири болници – ВМА, ИСУЛ, „Пирогов“ и „Света Ана“. „Пирогов“ и ИСУЛ категорично отказват да го приемат. Едва третият лекарят, който идва от Спешна помощ, го преглежда обстойно и му поставя диагноза инсулт и кома, и линейката започва търсене на болница, в която да бъде приет, но безрезултатно. Лекарят от Спешна помощ обяснява във всички болници, че човекът не е с коронавирус, а с инсулт и в кома, предаде БНР.

 

 

 

 

 

Линейката го закарва до МБАЛНП „Св. Наум“, където го тестват с бърз тест за Covid-19. Тестът е отрицателен. Отказват да го приемат с аргумента, че приемат само пациенти с доказан коронавирус.

 

 

 

Линейката се отправя към „Пирогов“, където също отказват да го приемат. След над час и половина чакане пред „Пирогов“ роднините са обаждат на журналиста Люба Кулезич, която телефонира на директора на „Пирогов“ и в крайна сметка приемат Саркис. След час и след изрично настояване от нейна страна за някаква информация казват на съпругата му, че е починал.

 

 

 

Дъщеря му вижда баща си в прозрачен чувал на пода, докато чака пред моргата, за да ѝ бъдат дадени документите му, като в същото време е мародерствана от официалната за „Пирогов“ траурна агенция да използват техните услуги за над 2 000 лева. Там е имало още четирима починали и техните роднини.

 

 

Оказва се, че тези хора въобще не са били в хладилник, а са били оставени на пода в чували. Взимайки епикризата, въз основа на която да се издаде смъртен акт, ден по-късно близките на Саркис прочитат, че причина за смъртта е Covid-19.

 

 

Саркис Бахдасарян умира на 23 ноември след 18.00 ч. в УПБАЛСМ „Пирогов“, а преди това над 24 часа лежи в дома си в безсъзнание, а два екипа на Спешна помощ не предприемат никакви действия – единият е повикан в 22.50 часа на 22 ноември, а вторият – в 06.38 часа на 23 ноември.

 

 

 

„В крайна сметка едни човек, отрицателен за коронавирус, се оказа починал от Covid-19. Имаме тест и в крайна сметка в „Пирогов“ го приемат, за да почине там и да го пишат, че е починал от Covid-19“, допълни разказа си Михаела Петрова.

 

 

 

 

Програма „Хоризонт“ се опита да намери връзка с пиар отдела на „Пирогов“, но такава не беше осъществена. Катя Сунгарска, говорител на Спешната помощ, коментира пред БНР:

 

 

 

„Имах възможност да се запозная със случая, говорих с много лекари, бих задала въпроса – има ли аутопсия. Доказано ли е, че е имало инсулт. Състоянието, в което е бил болният, е било не добро здравословно. Дали е било инсулт, или не може да каже аутопсия. Много често при операции, които човекът е преживял, могат да подведат за инсулт… Един от лекарите, възрастен и с много опит, ми сподели, че когато влезе в стаята на един пациент, може да разпознае смъртта, да я усети. Това са неща от невидимия спектър, когато човек работи дълго време тази професия, развива тази сетивност… Разговарях и с трите екипа, първите два са разбрали, че този човек губи живота и са искали да му се спести това, което му се е случило“.

 

 

 

По думите ѝ се наблюдава лек спад на натиска върху болниците, но системата продължава да е напрегната и пренатоварена.

 

 

 

„Да се настани пациент без Covid-19 е толкова трудно, колкото и такъв с Covid-19… Спешната помощ продължава да изпитва проблеми заради липсата на кадри“.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

малинов

Цената на тока скача от 1 юли – няма как иначе, обяви енергийният министър

май 12, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
qvor-dachkov-e1486391023192_1746892204914951909_big

Дачков коментира Волгин по „Панорама“: Това е единствената мотивация при 100% от кандидатите

май 11, 2024

Топ 5 тенденции в онлайн казината през 2024 г.

май 11, 2024