ОБЩЕСТВО

България – майка за „бежанците“! Освен 160 млн. евро от ЕС ще доплащаме и от родния бюджет за издръжката им!

България – майка за „бежанците“! Освен 160 млн. евро от ЕС ще доплащаме и от родния бюджет за издръжката им!

бъчварова4864935

БСП обвини управляващите, че с парите на българските данъкоплатци ще издържат бежанци, които ще бъдат заселвани в общини с лошо демографско състояние.

Социалистите видяха признание от страна на МВР шефа Румяна Бъчварова, че част от милионите, които ни отпусна на ЕК за мигрантите, ще бъдат похарчени именно за заселването им в страната.

С част от тях щяла да се дострои и оградата на границата, чиято цел е да спира нелегалните.
„Сега излиза, че България, която не е родина за тези хора, ще се грижи за тях като майка“, оплака се Таско Ерменков от БСП.

Той се позова на правителствено постановление от 12 август, в което е посочено, че кметовете на общините предоставят информация колко бежанци могат да заселят.На тях трябва да им бъде осигурено жилище, детска градина и училище за децата, информация за свободните работни места. Социалистът допълни, че освен всичко друго кметовете са задължени да осигуряват на съответните чужденци и избор на личен лекар, достъп до други административни услуги, заплащане на здравни осигуровки, на всяко лице, за което е сключено споразумение за интеграция.В парламента Бъчварова отговори, че част от 160-те милиона евро, са за текущи разходи и издръжка на бежанците.

Вътрешният министър каза също, че ще бъдат изградени и фургони от временен тип, за да може бежанците да бъдат контролирани, а не да ходят из страната.

„Бъчварова най-накрая изплю камъчето – в българските общини ще бъдат настанявани бежанци”, каза и секретарят по законодателството на ПГ на БСП Филип Попов. Той бе категоричен, че приетата наредба е пагубна за България и трябва незабавно да бъде отменена.

Освен с европейски средства обаче изпълнението на програмата за интеграция на бежанците предвижда и национално финансиране, което за социалистите е неприемливо.  По думите на Бъчварова националното съфинансиране е в рамките на 10%, в което ще влиза например преместването от едно място, на което пристигат, до съответната община.

Според Ерменков в България влизат много малко бежанци, а повечето от мигрантите са икономически.

http://www.dnes.bg/politika/2016/10/05/bylgariia-maika-za-bejancite-bsp-taka-ne-moje.317670

More in ОБЩЕСТВО

big_122

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев продават Първа инвестиционна банка, ясни са мераклиите да я купят

май 20, 2024
пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024