ОБЩЕСТВО

Майка ми категорично отказва да се ваксинира срещу Ковид-19! А е лекарка!

Майка ми категорично отказва да се ваксинира срещу Ковид-19! А е лекарка!

 

f870d264fec24b0fa8a1e3b0d9aea526

 

 

Майка ми категорично отказва да се ваксинира срещу Ковид-19

А е лекарка!

Как да ѝ обясня колко сбъркани са аргументите ѝ? Нашият колега Сертан Сандерсон споделя личен опит, публикуван от Дойче Веле.

 

 

 

Вероятно всички имаме близки, които се отнасят скептично към новините, свързани с коронавируса. В моя случай това е майка ми, с която постоянно влизаме в спор, когато говорим за пандемията.

 

 

 

 

Тя е родена в самия край на Втората световна война. И напълно разбирам, че нейното поколение много държи на сигурността в живота, залагайки по-скоро на консервативните ценности. Но обстоятелството, че тя е лекарка с дългогодишен стаж, влиза в рязък контраст с нейното мнение.

 

 

 

Аргументите на майка ми

 

 

 

В името на истината: скептицизмът на майка ми няма нищо общо с конспиративните теории, а се дължи на нейното медицинско образование и на знанията ѝ. Фактът, че всички ваксини срещу коронавируса бяха разработени за по-малко от година, е за нея достатъчен повод да си зададе един принципен въпрос.

 

 

 

 

Нужни са били десетилетия, докато се постигне успех в борбата срещу детския паралич и едрата шарка, обяснява ми тя. А сега не е имало достатъчно време да се изпробва ефективността на ваксините, камо ли да се гарантира тяхната сигурност и безопасност. Щом са били нужни десетилетия за разработването на ваксина срещу хепатит Б например, как сега Pfizer, Moderna и сие успяха толкова бързо да пуснат на пазара своите препарати срещу Ковид-19, пита се още майка ми.

 

 

 

 

Оттам нататък на мен като журналист неизбежно ми се налага да защитавам медицината като цяло – и то точно пред майка ми, лекарката, която очевидно не е особено впечатлена от невероятния напредък в медицинските изследвания през последните 50 години. Тя и досега вярва, че единственото спасение от постоянните болки при менструация е в отстраняването на матката в подходящия момент. Освен това смята, че обрязването при мъжете е най-добрата гаранция за защита от предаваните по полов път болести.

 

 

 

В моменти като този се опитвам да ѝ обясня, че при коронавируса нещата стоят другояче – нито можем да го махнем с операция, нищо можем да го убием с антибиотик. Единственото решение на този етап е създаването на групов имунитет чрез масова ваксинация.

 

 

 

Ако не можеш да обясниш на една над 70-годишна лекарка, че при това положение ваксинацията е в неин собствен интерес, целият разговор заприличва на опита да обясниш на малко дете, че пясъкът на детската площадка не е за ядене. И в двата случая накрая се стига до сълзи.

 

 

 

 

При последната ни среща по Коледа майка ми постоянно сравняваше борбата срещу пандемията с борбата срещу ХИВ.

Щом учените са успели толкова бързо да разработят ваксина срещу Ковид-19, защо още няма ваксина срещу СПИН? – пита ме тя. За нея това е поредното доказателство, че ваксините срещу Ковид-19 са чисто и просто лъжа.

 

 

 

 

Майка ми, способната лекарка, завършила навремето втора по успех във випуска си, очевидно не може да разбере комплексността на нещата: не разбира, че защитата на фармацевтичните патенти години наред възпира борбата срещу ХИВ; че САЩ – страната, която влага най-много в медицински изследвания, превърна СПИН в предизборна тема и така на практика подписа смъртната присъда на хиляди хомосексуални; не разбира и какъв стремителен напредък бе постигнат в изследването на ДНК през последните 25 години.

 

 

 

 

Майка ми продължава да е убедена, че ваксината фатално ще промени нейната ДНК. И че ако справянето с един вирус е толкова лесно, СПИН би трябвало вече да не съществува.

 

 

 

Какво да правя сега? Да принудя майка ми да отиде на лекар, за да се ваксинира? Или да ѝ кажа, че съм я предупреждавал как обдишващите апарати може и да не стигнат за нея? И дали изобщо е честно да разпространявам нейните виждания, без да ѝ дам възможност да се защити? Или някои възгледи са просто неприемливи?

 

 

 

 

На семеен празник не се говори за политика и религия – това неписано правило отдавна го знаем.

 

 

 

Може би трябва да включим и Ковид-19 в списъка със забранените теми. Дори това да означава, че сред гласовете, които ще накараме да замлъкнат, ще бъде и нашият собствен глас.

 

 

Дойче веле

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

малинов

Цената на тока скача от 1 юли – няма как иначе, обяви енергийният министър

май 12, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
qvor-dachkov-e1486391023192_1746892204914951909_big

Дачков коментира Волгин по „Панорама“: Това е единствената мотивация при 100% от кандидатите

май 11, 2024

Топ 5 тенденции в онлайн казината през 2024 г.

май 11, 2024