Русия

Русия със сериозни обвинения към САЩ за намеса във вътрешните й работи

Русия със сериозни обвинения към САЩ за намеса във вътрешните й работи

rusia-sas-seriozni-obvinenia-kam-sasht-1

 

 

 

 

Русия обвини Съединените щати в сериозна намеса във вътрешните ѝ работи, след като американският държавен секретар Антъни Блинкън осъди действията на руските сили на реда срещу антиправителствените демонстранти, предаде ДПА, като се позова на руското външно министерство. Руската реакция е във връзка с днешната публикация на Блинкън в Туитър, в която той разкритикува „бруталните тактики на руските власти срещу мирни демонстранти и журналисти“.

 

 

 

 

Най-малко 4407 души бяха арестувани днес от полицията из 85 града в цяла Русия по време на демонстрациите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, предаде Франс прес, като се позова на неправителствената организация ОВД-инфо, специализирала се в наблюдение на протестните прояви в Русия. По данни на ОВД-инфо арестуваните в Москва са 1357, в Санкт Петербург – 950, а в Красноярск – 194 общо.

 

 

 

Руската полиция разположи днес голям брой полицаи и блокира достъпа до центровете на няколко града на фона на новите демонстрации, провеждащи се из цяла Русия с искане за пускането на свобода на Навални, предаде Франс прес. В Москва бяха въведени безпрецедентни мерки за сигурност в градския център. Затворени бяха метростанции около Кремъл, автобусите бяха пренасочени, а на ресторантите и магазините бе наредено да останат затворени.

 

 

 

 

Екипът на Навални първоначално призова протестът в столицата да се състои на площад „Лубянка“, където е централата на Федералната служба за сигурност, която според Навални е искала да го отрови. След като полицията отцепи района, протестът се премести на друг централен площад. Стотици души преминаха в шествие в центъра на Москва, скандирайки „Путин, оставка!“ и „Путин, крадец!“.

 

 

 

 

 

В началото на вечерта екипът на Навални обяви края на демонстрацията в Москва. „Показахме им колко сме многобройни!“, заявиха опозиционерите в Телеграм и призоваха привържениците си да дойдат да подкрепят Навални по време на явяването му пред съда във вторник, когато ще има заседание по дело срещу него.

 

 

Факти бг

Русия

More in Русия

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024